Ga naar de inhoud

BIM toepassen in de infra 

  • 3 min read

Het is allang tijd om af te stappen van verfrommelde papiertjes vol handgemaakte schetsen en afmetingen die enigszins lijken op de bestaande situatie voor projectvoorbereidingen en -vergaderingen. Het is tijd voor een zorgvuldig ingevuld BIM-model voor een soepele uitvoering van infraprojecten.

digitaal cm nauwkeurig opmeten buitenshuis.

Alle informatie beschikbaar

Opdrachtgevers zoals (semi-)overheden en netbeheerders werken geregeld samen met opdrachtnemers als aannemers, architecten en ingenieursbureaus. Deze samenwerkingen leiden tot het ontwerp en de creatie van civieltechnische bouwwerken als bruggen, (spoor)wegen en kabels en leidingen. Om dat proces van ontwerpen en bouwen te optimaliseren en klaar te stomen voor een gemakkelijk beheer, is het belangrijk dat alle benodigde boven- én ondergrondse omgevingsinformatie beschikbaar is voor alle partijen. Daarom moeten alle stakeholders BIM toepassen bij hun werkzaamheden. Actuele en accurate date is daarbij onmisbaar, daarmee houd je het grote project op de rails. Digitaal inmeten is hiervoor één van de beschikbare hulpmiddelen, hierbij verzamel je zelf die data.

Dagelijks digitaal inmeten

Bij digitaal inmeten wordt gebruik gemaakt van slimme satellietsignalen die vervolgens worden omgezet in centimeter nauwkeurige posities. Deze posities kunnen als punt, lijn of veelhoek worden aangegeven op een digitale kaart, dit is het zogeheten ‘inmeten’. Inmeten kan op dagelijkse basis gebeuren, afhankelijk van het aantal projecten of projectstappen. Zo kunnen bestaande elementen op een locatie worden ingemeten, wat het daarna makkelijker maakt om een nieuw wegennet te ontwerpen. Je hebt namelijk aangegeven waar een vijver of meer is en waar je niet zo overheen kunt rijden. Die data wordt in real time gesynchroniseerd met een eigen cloud omgeving. Vanuit die omgeving kan de data worden geëxporteerd naar andere programma’s, systemen en zeker naar een BIM-model.

Vullen van BIM

Een goedwerkende BIM is afhankelijk van de hoeveelheid juiste informatie die wordt aangeleverd. Er is al veel beschikbaar voor infrabedrijven, wat mist kan digitaal worden ingemeten. Zo heeft het Kadaster veel informatie beschikbaar, denk hierbij aan KLIC en de BGT – de Basisregistratie Grootschalige Topografie. Deze informatie legt een goede basis voor het verdere proces, onder meer bij het ontwerpen, ontwikkelen en zeker bij een projectevaluatie na afloop.

In het bijzonder is de informatie die wordt verzameld door middel van machinebesturing, een mooie manier om BIM te vullen bij infraprojecten. Bij machinebesturing zijn twee digitale ontvangers gemonteerd op de achterkant van een graafmachine. Deze twee werken niet alleen samen, maar ook met andere geïntegreerde software. Samen maken zij het mogelijk om centimeter nauwkeurig aan te geven waar gegraven wordt bij infra gerelateerde werkzaamheden. De machinist ziet op zijn scherm precies waar hij is in een werk én hoe de positie van zijn bak is ten opzichte van het eerder gemaakte 3D-ontwerp. Datzelfde 3D-model wordt gemaakt op basis van bestaande informatie van de opdrachtgever(s), vaak als ‘platte’ AutoCAD-tekening en kan worden toegevoegd aan de BIM. Hierdoor wordt de kans op graafschade nog kleiner, wat de uitvoering van infraprojecten ten goede komt.

Interesse in integreren

Ben jij benieuwd hoe accuraat en actueel digitaal ingemeten projecten in BIM jouw infrawerkzaamheden ten goede komen? Al dan niet in combinatie met machinebesturing? marXact vertelt je graag meer over hoe jij dit integreert in jouw werkprocessen.

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.