Ga naar de inhoud

Eenvoudig wegenbouw in kaart brengen, OCW doet het met de UNI-GR1

  • 6 min read

Continu wegen verbeteren is de juiste keuze, volgens het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (Belgian Road Research Centre of ‘OCW’)in België. Dit onafhankelijke instituut stippelt zijn eigen pad uit en heeft onlangs zelf digitaal inmeten toegevoegd aan hun werkprocessen. Dat doen ze met onze UNI-GR1 digitale ontvanger en we vroegen Ben Duerinckx en Liliia Pleskach naar het hoe en waarom achter deze keuze en, nog belangrijker, hoe digitaal inmeten bijdraagt aan hun doelen voor de toekomst.

BRRC voor kennis en onderzoek

“Het Belgian Road Research Centre is hét onderzoekscentrum voor de Belgische wegenbouwsector. We zijn in 1952 opgericht door Belgische wegenbouwers om de technologische vooruitgang in de wegenbouw te bevorderen en te coördineren door middel van wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kennisdeling”, zegt Ben Duerinckx. Hij is de Coördinator Testsectie en werkt daar al bijna 18 jaar. Hij is verantwoordelijk voor het implementeren van nieuwe technologieën en het vertalen van alle praktische zaken van onderzoek naar het veld door middel van demo's en testen. “We bestaan uit een multidisciplinair team van experts die samenwerken om innovatie en duurzaamheid in de wegenbouw in België te bevorderen. Dat doen we door middel van eigen onderzoek en ontwikkeling en technische assistentie. We delen onze kennis via trainingen in onze eigen Belgian Road Academy, in conferenties en publicaties, en door samen te werken met nationale, Europese en internationale organisaties. Dat leidt meestal tot analyses en onderzoeksprojecten die uniek zijn in Europa.”

Liliia Pleskach werkt met Ben bij het Belgian Road Research Centre, zij is GIS-analist binnen het IT GIS-team. “Ons doel is om de belangrijkste partij te worden voor wegenonderzoeksdata en advies in België. We willen het go-to-instituut worden voor Belgische bedrijven en wegbeheerders wanneer zij recente en nauwkeurige gegevens over (de conditie van) de wegen in België nodig hebben. Om dit te doen en om onze huidige verplichtingen na te komen, hadden we een oplossing nodig om onze workflow te digitaliseren en deze in onze projecten te implementeren. Zo hebben we uiteindelijk gekozen voor de UNI-GR1 digitale ontvanger van marXact.”

marXact vinden en kiezen

Hun zoektocht begon binnen het OCW zelf en bepaalde wat er nodig was van deze nieuwe toevoeging aan de huidige toolbox. Het hebben van een open-source oplossing die eenvoudig te gebruiken is en de mogelijkheid om verbinding te maken met software die al in gebruik is, stonden bovenaan de lijst. Liliia: “Ik heb op Google gezocht naar mogelijkheden gaan zoeken. Ik vergeleek ontvangers en andere apparatuur op nauwkeurigheid, satellietsystemen en andere vereisten. Ons doel was om iets te vinden dat ‘open’ is en compatibel is met andere systemen en externe applicaties die we gebruiken, zoals Mergin Maps en ons eigen OCW Geoportaal. We kwamen in contact met marXact en hadden eerst een online meeting en demo, waar we meer te weten kwamen over de hard- en software en hoe deze in onze workflow zouden passen. We kwamen er snel achter dat deze aan al onze behoeften voldoen, niet alleen op prijs.”

Centimeter nauwkeurigheid integreren

Het digitaal inmeten van centimeternauwkeurige gegevens is een integraal onderdeel geworden van de werkprocessen van het OCW. Ben: “Die informatie gebruiken we in combinatie met onze eigen GIS-software voor verschillende doeleinden, waaronder het digitaliseren van onze (dagelijkse) werkzaamheden, zoals het aangeven van testlocaties op testvakken voor later gebruik, visuele inspecties, het meten van de dichtheid van asfaltverhardingen, maar ook voor technologische ondersteuning voor alle bedrijven en particulieren in de wegenbouw. Neem bijvoorbeeld de proefvakken. We genereren nauwkeurige gegevens wanneer we die construeren en gebruiken diezelfde informatie om exact dezelfde plek terug te vinden wanneer we terugkeren naar die locatie voor monitoring en vervolgonderzoek.

"Het helpt ook echt bij onze visuele inspecties", zegt Liliia. “We kunnen beelden van wegschade registreren in de Mergin Maps-app en de UNI GPS-antenne gebruiken voor geolocatie – ook handig bij de registraties. We gebruiken de tablet om de meetgegevens in te voeren en de resultaten te synchroniseren met ons OCW Geoportaal-platform. Daarin staat alle gedetailleerde informatie die we nodig hebben, zoals waardematen en foto's.

Binnen het GIS-team hebben we meerdere op maat gemaakte formulieren gemaakt voor onze technische teams, waarmee we alle benodigde weg-gerelateerde informatie kunnen registreren. We kunnen de positie van de metingen bepalen en volledig aanpassen aan de vraag van de klant. Het is allemaal gemakkelijk te gebruiken en in te stellen, dat is wat ik echt leuk vind!"

“De uitzetfunctie is een echte gamechanger voor ons. We kunnen gemakkelijk punten terugvinden en selecteren op de kaart. De centimeternauwkeurigheid van de apparatuur helpt daarbij! Het maakt inmeten veel gemakkelijker, vooral als je teruggaat naar locaties waar je eerder bent geweest”, concludeert Ben over de nieuwe en verbeterde workflow.

Niet-traditioneel gebruik van UNI

“Hoewel de UNI veel wordt gebruikt als rover, gebruiken wij bij het OCW de UNI ook in combinatie met andere meetapparatuur. De open-source oplossing die de UNI biedt, is een must-have in dit soort projecten. Zo koppelen we de GPS-antenne aan onze FFWD (Fast Falling Weight Deflectometer) om de structurele toestand van een weg te beoordelen of aan onze rolstoel om zo het comfort van de trottoirs te beoordelen.

Dit geeft ons de mogelijkheid om de testresultaten te registreren in combinatie met een geolocatie. Alle informatie kan worden gevisualiseerd in ons Geoportaal. Als toekomstige aanbieder van wegdata kan al deze informatie gedeeld worden met de sector. Zo kunnen wegbeheerders deze informatie bijvoorbeeld gebruiken in hun strategieën voor bestratingsbeheer. Ook kunnen er verschillende datasets worden aangeleverd voor onderzoeksdoeleinden”, legt Ben uit.

Rekenen op support

“Het supportteam is geweldig! We hebben eerder wat problemen gehad en de UNI naar Hilversum gestuurd voor reparatie, het team is er altijd transparant over en behulpzaam bij geweest. Telefonisch en per e-mail. Daarnaast is er veel documentatie beschikbaar en weten we dat we altijd op hun steun kunnen rekenen”, zegt Liliia.

Zelf ervaren waar Ben en Liliia het over hebben? Je vraagt eenvoudig een demo eenvoudig en voordelig digitaal inmeten op locatie aan door hier te klikken..

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.