Ga naar de inhoud

Digitaal inmeten met SAPOS en marXact in Duitsland

  • 4 min read

Digitaal inmeten kent geen grenzen. Nou, niet als het gaat om werken in meerdere landen. Natuurlijk zijn er nog steeds grenzen die je op een digitale kaart kunt aangeven. Accuraat zijn met die informatie, daar gaat het om. Real-time kinematics, of ‘RTK’, zorgen voor de nodige datacorrectie. Ons eigen UNI-RTK Premium netwerk biedt precies dat en dus centimeter nauwkeurige gegevens. Als alternatief kun je in Duitsland gebruik maken van het SAPOS-netwerk van de overheid. Voor Duitsland is SAPOS een bekende RTK-provider wat zorgt voor nauwkeurige resultaten bij het inmeten. Hoe werken SAPOS en marXact samen bij jouw optimale werkprocessen? Laten we kijken.

What is SAPOS?

Voordat we ingaan op SAPOS en de UNI-Solutions, kijken we eerst naar de eerste. SAPOS is een RTK-aanbieder die in principe heel Duitsland bestrijkt en daardoor bekend is bij landmeters in het gehele land. De landmeetkundige autoriteiten in Duitsland exploiteren de SAPOS-satellietpositioneringsdienst als een gezamenlijk project en bieden zo de huidige, officiële ruimtelijke referentie voor een groot gebied voor iedereen die moderne inmeetkundige technologie gebruikt. Hierdoor kunnen gebruikers een tijdelijk referentiestation opslaan en hun ruimtelijke referentietaken efficiënter en sneller voldoen. RTK-netwerken zoals UNI-RTK Premium en SAPOS worden beschouwd als een basisvoorziening voor infrastructuur en een must bij nauwkeurig inmeten.

SAPOS in Duitsland

SAPOS verbinden

Als je referenties van SAPOS hebt, kun je jouw UNI-GR1 digitale ontvanger verbinden met deze gegevenscorrectieprovider in UNI-Connect. Verbind eerst het tablet met de wifi van de UNI-GR1. Open UNI-Connect en ga naar Instellingen > Locatie. Je wijzigt hier je inloggegevens bij de knop rechtsboven.

Om verbinding te maken met SAPOS, heb je een handvol gegevens nodig. Dit zijn de referenties die we zojuist noemden:

  • Adres
  • Haven
  • Gebruikersnaam & Wachtwoord
  • Mountpoint

Zorg ervoor dat het volgende vakje is aangevinkt: "Stuur NMEA GGA-berichten naar de correctieprovider".

Nadat je al jouw inloggegevens hebt ingevuld, raden we aan op de knop "Verbinding testen" te klikken. Je ziet direct of de verbinding is gelukt. Kijk eens rechtsboven in je scherm waar je een handvol symbolen ziet staan. Als je een pijl ziet die naar links wijst, weet je dat gegevenscorrectie wordt ontvangen op jouw apparaat.

Referenties voor SAPOS (HEPS):

  • Host: 80.158.61.104
  • Poort: 2101
  • Mountpoint: VRS_3_3G_NW of VRS_3_4G_NW
  • Gebruikersnaam en wachtwoord: via SAPOS

Deze inloggegevens kunnen verschillen, omdat ze worden aangeleverd door SAPOS. Ze laten je echter wel zien wat je kunt verwachten. Zoals altijd en met het oog op veiligheid, zijn gebruikersnaam en wachtwoord persoonlijk en privé. Behandel deze dan ook als zodanig, bij welke provider dan ook.

UNI-RTK, SAPOS en de UNI-Solutions

We spraken hierboven over het verbinden van SAPOS en UNI-Connect. Je kunt UNI-RTK Premium of SAPOS gebruiken als jouw RTK-provider in Duitsland. De eerste maakt echter deel uit van onze UNI-Solutions en staat onder toezicht van ons team. We weten er heel veel over en kennen wat trucjes om te helpen wanneer dat nodig is. Je wint het niet van ervaring en expertise zijn.

Als je digitale inmeetklussen uitvoert in Duitsland, kan het een goed idee zijn om RTK te gebruiken voor centimeternauwkeurige gegevens wanneer jouw werkzaamheden daarom vragen. UNI-RTK Premium bestrijkt meerdere landen en regio's, waardoor je niet gehinderd wordt door grenzen tijdens je werk. Beiden kunnen worden gebruikt met de UNI-GR1, UNI-Connect inmeetsoftware en gegevens die zijn opgeslagen in de UNI-Cloud. Dus eigenlijk met alle UNI-Solutions.

‘Fragen’ of opmerkingen

Heb jij ‘Fragen’ of opmerkingen over het gebruik van real-time kinemetics bij jouw inmeetkundige klussen, neem dan gerust contact met ons op! Ons UNI-Support-team helpt graag bij het krijgen van gegevenscorrectie van UNI-RTK Premium, SAPOS of een lokale provider. Wij helpen je om jouw optimale inmeetervaring te realiseren!

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.