Meteen naar de inhoud

Digitaal inmeten over de grens

  • 3 min read

Misschien ben je bij dit blog beland zonder dat je iets weet over digitaal inmeten en blijf je hier omdat je nieuwsgierig bent, maar misschien is er voor jou een heel andere situatie. Wellicht ben jij al een ervaren UNI-GR1 gebruiker die ook nog eens dichtbij landsgrenzen woont. Lees dan door tot de laatste regel, want wij leggen je uit hoe je centimeter nauwkeurige punten, lijnen en polygonen inmeet bij opdrachten in meerdere landen!

Digitaal inmeten in meerdere landen, waarom?

Woon jij in het Nederlandse Brabant en werk je (ook) in Vlaams-Brabant? Kun jij naar de Sloveense grens wandelen vanaf je woonplaats Gorizia in Italië? Misschien speelt jouw werk zich wel af rondom een drielandenpunt. Wat wij bedoelen, is dat het niet standaard is dat je (inmeet)werkzaamheden uitvoert in dezelfde plaats als waar je woont. Zelfs niet in hetzelfde land. Voor ons en onze UNI-Solutions maakt dat niet uit, ook over de grens kun en blijf jij aan de slag!

Het juiste coördinatensysteem kiezen

Als (regelmatige) gebruiker weet je inmiddels dat jouw resultaat valt of staat met de juiste voorbereiding en instellingen. Hierbij is het coördinatensysteem (CRS) één van de belangrijkste delen, zeker wanneer je over de grens werkt.

Het juiste coördinatenreferentiesysteem kiezen is gemakkelijker dan ooit, want voor ieder systeem zie je de bijbehorende landcode. In zowel UNI-Cloud als UNI-Connect ga je naar Projects om een nieuw project aan te maken, daar kies je ook het CRS. Wanneer je in bijvoorbeeld België aan de slag gaat, kies je voor één van de twee codes die de standaard vormen in dat land. Gemakkelijk over de grens inmeten, begint met het selecteren van het coördinatenreferentiesysteem.

En nu?

Wat als je uit meerdere CRS systemen kunt kiezen? Dan raden wij aan dat je dat aangeeft bij je opdrachtgever(s) welke het best bij hun behoefte past, vervolgens kun jij dat systeem kiezen in de software. De correcties van het UNI-RTK Premium netwerk werken door heel Europa en ver daarbuiten, waardoor je centimeter nauwkeurig inmeet. Lukt dat toch niet? Kies dan voor een tweede UNI-GR1 als basisstation! Voor vragen en opmerkingen kun jij terecht bij ons UNI-Support team, zodat jij klaar bent voor het aannemen en succesvol afronden van internationale opdrachten!

nl_NL

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.