Meteen naar de inhoud

Zelf de duurzame openbare ruimte digitaal inmeten

  • 3 min read

Dit artikel is eerder gepubliceerd door de Vakbeurs Openbare Ruimte in september 2022. Vakbeurs Openbare Ruimte is een tweedaags evenement bedoeld voor de overheid en alle organisaties die deelnemen aan de Nederlandse publieke ruimte en wordt gehouden op 5 en 6 oktober.

Dit jaar staat de Vakbeurs Openbare Ruimte in het teken van de duurzame en circulaire openbare ruimte. Een mooi thema om na de beurs mee te nemen in het maken van toekomstplannen voor zowel diezelfde openbare ruimte zelf áls voor organisaties die zich daarmee bezighouden. Standhouder marXact ondersteunt daarbij door hen in staat te stellen dankzij zelf digitaal inmeten om diezelfde openbare ruimte in kaart te brengen.

Centimeter nauwkeurige posities

Voor we het hebben over de mogelijkheden om zelf iets in kaart te brengen, kijken we naar digitaal inmeten eigenlijk is. Hier wordt gewerkt met een digitale ontvanger die satellietsignalen ontvangt, waardoor het mogelijk wordt om punten, lijnen en polygonen aan te geven op een kaart. Deze zelf gecreëerde data wordt automatisch gesynchroniseerd met de eigen online cloud omgeving, waardoor jij of collega’s op kantoor direct zien of er iets wordt vergeten.

Aan de hand van deze centimeter nauwkeurige posities, kan de circulaire en duurzame openbare ruimte (opnieuw) ingericht worden. Bestaande elementen als verkeerslichten of vijvers die behouden blijven, kunnen daarbij ingetekend worden. Vervolgens maakt bijvoorbeeld een urban architect een nieuw ontwerp voor een duurzame leefomgeving vol gerecyclede materialen en onderdelen. Denk hierbij aan banken gemaakt van bamboe, speeltoestellen van gerecycled plastic of een weelderig grasveld met ondergelegen tank vol opgeslagen regenwater. Deze delen van het nieuwe ontwerp kunnen tot op de centimeter nauwkeurig geplaatst worden. Daarvoor wordt de tekening geüpload in de inmeetsoftware van marXact, waarna deze worden gebruikt voor exact uitzetten op locatie. Dat gaat sneller dan voorheen, omdat je al exact weet waar welk item moet komen.

Een duurzaam en circulair proces

Zelf digitaal inmeten draagt bij aan een duurzaam en circulair werkproces. De zelf gecreëerde data wordt online opgeslagen en is toegankelijk vanaf iedere locatie waar een internetverbinding is. Daarnaast kan deze worden vergaard door personen die al werkzaam zijn op die locatie, hiervoor hoeft niemand anders te komen. Dit scheelt dan weer uitstoot, tijd en geld. De data blijft toegankelijk en er is geen vervaldatum voor, er kunnen zelfs nieuwe elementen worden ingemeten op een later moment.

Door digitaal aan de slag te gaan, verdwijnt ouderwets tekenen op pen en papier. Daardoor zetten organisaties wederom een grote stap in het verduurzamen van hun werkprocessen.

Vragen over duurzaam digitaal inmeten

Ben je benieuwd hoe je zelf duurzaam digitaal inmeet op jouw projecten? marXact staat op stand 2.2.02 tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte. Hier denken zij graag met je mee over een structureel circulaire en duurzame oplossing voor jouw vraag.

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.