Meteen naar de inhoud

Zelf digitaal inmeten voor het ontwerp, inrichting en beheer van de publieke leefomgeving

  • 3 min read

Dit artikel is gepubliceerd door Vakbeurs Openbare Ruimte – Brussel in februari 2022. De Vakbeurs Openbare Ruimte is een evenement bedoeld voor de overheid en alle organisaties die meewerken aan de totstandkoming van de Belgische openbare ruimte.

De publieke leefomgeving is de ruimte waar wij allemaal gebruik van maken. De wegen die wij gebruiken om van en naar huis te geraken, de fietspaden waar kinderen leren fietsen en de openbare parken waar vrienden samenkomen. Voor het ontwerpen, inrichten en beheren van deze leefomgeving, dien je gebruik te maken van actuele en accurate data. Vanaf heden is het mogelijk dat je deze zelf vergaart door middel van digitaal inmeten!

De leefomgeving in kaart brengen

Op een prettige manier gebruikmaken van de publieke leefomgeving, is afhankelijk van de gekozen inrichting en het gepleegde onderhoud. Om die twee zo goed mogelijk uit te voeren, ben je afhankelijk van nauwkeurige informatie. Het aanleggen of verbeteren van infrastructuur, plaatsen van prullenbakken voor recycling of het aangeven van de precieze locatie van nieuw te planten bomen, wordt gemakkelijker wanneer de benodigde informatie direct door mensen in het veld wordt ingemeten in punten, lijnen of polygonen.

Zelf aan de slag

marXact biedt organisaties die actief zijn in de publieke leefomgeving de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met hun digitale ontvanger. De UNI-GR1 is een GNSS ontvanger die door middel van satellietsignalen gebruikers in staat stelt om centimeter nauwkeurige punten, lijnen en veelhoeken aan te geven op een digitale kaart. Deze actuele en accurate informatie maakt het mogelijk om de publieke leefomgeving in kaart te brengen en plannen te maken voor onder meer (her)inrichting.

Met het UNI-Complete pakket, waar de UNI-GR1 onderdeel van is, kan worden ingemeten op locatie terwijl op kantoor direct revisie wordt gepleegd. Tegelijkertijd! Zo houd je zelf controle over alle gemeten punten, lijnen en polygonen, zie je direct of alle vereiste informatie verzameld is en sla je op in de persoonlijke cloud omgeving. Data exporteren voor verdere werkzaamheden of een projectbespreking kan, bijvoorbeeld al naar CSV -formaat voor Excel of DXF-bestanden wanneer je verder werkt met AutoCAD. Dankzij de zelf ontwikkelde UNI-Cloud API integreer je jouw project data direct met je eigen software of een app naar keuze.

Controle houden

marXact’s Rody Duisters, ook aanwezig tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte op 12 mei: “Wij willen professionals in staat stellen om de controle te nemen en te houden en hun werkprocessen gemakkelijker te maken. Daarom zeggen wij ook dat je zo’n 90% van alle objecten in de (nieuwe) leefomgeving zelf kunt inmeten. Voor de overige 10% kun je gebruikmaken van de diensten van een landmeter. Er zijn steeds minder landmeters, hun tijd is daardoor schaars en hun agenda overvol. Wanneer je zelf meer doet, kun je van hun diensten gebruikmaken voor bijzondere of uitdagende opdrachten. Dat is een win-winsituatie voor beide partijen!”

nl_NL

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.