Meteen naar de inhoud

Digitaal inmeten: Hoe start je?

  • 6 min read

Dit artikel is eerder gepubliceerd door Surveying Group in januari 2021. Surveying Group biedt digitaal media services aan aan landmeetkundige professionals.

Jouw introductie tot digitaal inmeten

Surveying Group heeft een aantal artikelen over digitaal inmeten gepubliceerd, allemaal gemaakt om je kennis te laten maken met deze nieuwe manier van werken. Dat begon met een verhaal over hoe iedereen gemakkelijk (digitaal) kan inmeten en waarom ook jij dat zou moeten doen. Digitalisering gebeurt om ons heen, het gebruik van digitale technologieën om een bedrijfsmodel te veranderen en nieuwe kansen te creëren, zorgt voor groei en toegevoegde waarde.

Dat artikel werd opgevolgd met één die werken in de cloud belicht. Die werkwijze stelt iedereen in staat om ondervraagde data op te slaan in een online en persoonlijke database, de zogenaamde ‘cloud’. Deze informatie is toegankelijk vanaf elke gewenste locatie, zoals kantoor en thuis - volledig COVID-19 proof. Door toegang te hebben vanaf meerdere locaties, kunt u de onderzochte gegevens daadwerkelijk bekijken terwijl uw collega's nog in het veld zijn!

Het derde artikel gaat over het verschil tussen old school en new school inmeten. Traditioneel waren afstanden en (individuele) punten in dienst van een ontwerpnetwerk in een softwareprogramma, gevolgd door het uitzetten en exporteren van punten, voordat de data geëxporteerd en herzien werd. Dat proces kan wel een week duren, wat zowel tijd als geld kost. Digitaal inmeten versnelt dat proces, waarbij voorbereiding, werken in het veld, exporteren en reviseren mogelijk is op dezelfde dag!

Van start gaan

Nadat je (opnieuw) kennis hebt gemaakt met de eerder gepubliceerde artikelen, is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan met digitaal inmeten. De eerste vraag die je je hierbij moet stellen is: hoe groot is jouw werkelijke behoefte? Meet je wekelijks of zelfs dagelijks in? Is het genereren van centimeter nauwkeurige gegevens een terugkerend iets tijdens je werkweek? Lees dan zeker even verder. Heb je maar een handvol opdrachten per jaar waarvoor landmeetkundige vaardigheden vereist zijn? Dan kun je overwegen om op landmeters te vertrouwen, aangezien jouw behoefte erg klein is en de inhuurkosten en nieuwe investering hetzelfde kunnen zijn. Gewoon een suggestie en iets om over na te denken. Je kunt ook denken aan over de diensten die je uitvoert. Door digitaal inmeten toe te voegen aan je bestaande aanbod, word je veelzijdiger. Allround. Meer een 'go-to'-organisatie voor (potentiële) klanten die een hulpvraag hebben, maar het aantal aangesloten bedrijven zo klein mogelijk willen houden. Dit betekent dat jij de enige betrokken partij kunt zijn.

We hebben inmiddels vastgesteld dat je behoefte hebt aan digitaal inmeten. De volgende stap is het onderzoeken van alle beschikbare opties. Om de mogelijkheden te vinden die voor jou het best werken, stel je jezelf een paar vragen: heb je nauwkeurige gegevens op de centimeter of millimeter nodig, of is een nauwkeurigheid van 1-3 centimeter voldoende? Ben je tijdens het inmeten omringd door gebouwen, bomen en/of andere hoge objecten? Ze kunnen sommige satellietsignalen blokkeren, waardoor de centimeternauwkeurigheid kan variëren, maar dat is geen probleem wanneer een paar centimeter nauwkeurigheid voldoende is. Dit soort vragen hebben veel te maken met hoe jij start met digitaal inmeten. Dit zijn tenslotte de basisprincipes om te bepalen welke apparatuur het beste bij je past.

Eenvoudig digitaal inmeten

Eén van de manieren om digitaal inmeten zo eenvoudig mogelijk te maken, is het gebruik van de apparatuur die door marXact op de markt is gebracht. Dit Nederlandse bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt zijn eigen GNSS-landmeetapparatuur, wat betekent dat je centimeter nauwkeurig kunt zijn bij elke opdracht die je uitvoert. Hun doel is om digitaal inmeten eenvoudig en betaalbaar te maken voor veldwerkers die weten hoe ze een smartphone moeten gebruiken. De producten stellen niet-landmeters in staat om tot 90% van alle opdrachten digitaal in te meten, terwijl de resterende 10% kan worden gemeten door landmeters. Vrijwel elke klus zelf uitvoeren betekent een enorme verbetering in productiviteit en kosteneffectiviteit. Je bent verantwoordelijk voor planning en timing, omdat je niet afhankelijk bent van de beschikbaarheid van een landmeter. En aangezien je de meeste taken uitvoert, houd je (meer) geld in eigen zak, in plaats van het uit te geven aan inhuurtarieven van externe professionals.

Wat digitaal inmeten met marXact nog eenvoudiger maakt, is hoe veelzijdig de producten zijn. Alle productnamen beginnen met ‘UNI’, wat staat voor ‘universeel’. Hierdoor zijn ze te gebruiken in combinatie met producten van andere merken. Zo kan je al marXact-hardware, de UNI-GR1 GNSS-ontvanger, gebruiken in combinatie met de inmeetsoftware die je al gebruikt. Uiteraard kan je ook zowel hard- als software van marXact gebruiken, maar dat hoeft niet. Dit zorgt ervoor dat je profiteert van een volledige en geheel eigen landmeetkundige ervaring en dat deze precies is wat jij wil en nodig hebt.

De ultieme landmeetkundige ervaring creëren

Zoals we schreven, biedt marXact zowel hard- als software. Je creëert je eigen ultieme landmeetkundige ervaring met behulp van de volgende items:

  • UNI-GR2, de GNSS-ontvanger die GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZNSS en SBAS ontvangt om eenvoudig en nauwkeurig posities te verkrijgen;
  • UNI-ConnectDe meest eenvoudige landmeetkundige software op de markt. UNI-Connect werkt op elk apparaat met een browser en WiFi, het gebruik is net zo eenvoudig als het spelen van een spelletje;
  • UNI-Cloud, om je data van en naar het veld of (thuis)kantoor te krijgen in een mum van tijd. Maakt verbinding met de UNI-Cloud API en geeft de mogelijkheid om hulp van digitaal inmeetexperts in te schakelen, zowel telefonisch als op afstand;
  • UNI-RTK Premium, dankzij honderden basisstations over de hele wereld, geeft dit netwerk je centimeter nauwkeurige correctiedata waar je ook bent;
  • Paal, tablet en houder. Waar zouden we zijn zonder de accessoires om in te meten met de UNI-GR1? Een weerbestendig Android-tablet, 2 meter lange koolstofvezel meetstok en houder om de tablet vast te houden, maken je inmeetwerkzaamheden uitvoeren nog gemakkelijker.
nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.