Ga naar de inhoud

AVG spoort explosieven op met hulp van marXact en NieuwlandGeo

  • 4 min read

Dit artikel is eerder gepubliceerd door OTAR Magazine in juli 2021.

Steeds meer mensen weten hoe universeel de UNI-GR1 is, maar dat hier zelfs explosieven mee opgespoord kunnen worden, ligt niet in de lijn der verwachting. Toch is dat precies wat AVG Explosieven Opsporing Nederland doet, door dit apparaat te combineren met de WebGIS app van NieuwlandGeo maken zij Nederland steeds wat veiliger. Tijd om deze drie partijen naar deze bijzondere combinatie te vragen.

Gebruik door AVG

Menno Abee is manager bij AVG Explosieven Opsporing Nederland: “AVG is een grote organisatie die dit jaar 100 jaar bestaat en heeft circa 220 mensen in dienst. AVG heeft in Nederland én Duitsland een infra-, transport-, bouwstoffen-, recycling- en explosievenopsporings-afdeling. Binnen het geheel is de explosieventak een beetje een buitenbeentje, waar we met een eigen kantoor in Kaatsheuvel met z’n tienen werken en acht man in het veld hebben lopen.

Zelf ruimen wij geen explosieven, in Nederland is dit voorbehouden voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Wij kunnen wel het opsporingsproces uitvoeren, van vooronderzoeken tot risicoanalyses en van detectie tot en met het benaderen en veiligstellen van de aangetroffen explosieven. Hiervoor maken wij gebruik van de WebGIS Publisher en WebGIS App van NieuwlandGeo en de UNI-GR1 hardware van marXact.”

Krachten bundelen

“Wat ik zo leuk vind aan deze samenwerking met marXact, en daardoor ook aan het bundelen van onze krachten voor AVG, is dat wij ieder een eigen inbreng hebben. AVG maakt al langere tijd gebruik van onze WebGIS App en is daar al vertrouwd mee. Zij zochten nog een partij voor de daadwerkelijke apparatuur om in te kunnen meten. Toen moest ik aan marXact denken”, aldus Sjaak Dieleman, manager bij NieuwlandGeo.

“Wij zijn ooit met elkaar in contact gekomen tijdens een GNSS presentatie bij de Technische Universiteit in Delft. Hier trok een presentatie van Tommy van der Heijden mijn aandacht, als outsider die net op de markt verscheen en een ander perspectief bood dan de overige aanwezigen die dag. Meer competitiviteit met andere aanbieders, maar ook meer gebruiksgemak voor klanten. Dat paste precies bij AVG en wat zij voor ogen hebben. Vanaf toen is het balletje gaan rollen.”

Abee: ”Sjaak raadde mij aan contact op te nemen met marXact, omdat hun manier van werken en het soort bedrijf dat zij zijn, bij ons zou passen. Na een aantal gesprekken, bleek dat ook zo te zijn. Ik had wel een aantal eisen, bijvoorbeeld over de koppeling tussen beide systemen en ons detectiesysteem, maar daar konden zij aan voldoen.”

Gebruikers laten kiezen

Tommy van der Heijden, oprichter en mede-eigenaar van marXact: “Wat je bij deze samenwerking ziet, is dat wij organisaties zoals AVG in staat stellen zelf te kiezen hoe hun werkproces verloopt. In dit geval, met de software van NieuwlandGeo. Ons doel is om digitaal inmeten gemakkelijk en betaalbaar te maken voor iedereen die in het veld werkt. Dat werkt het best wanneer je gebruikers zelf laat bepalen wat voor hen echt gemakkelijk is. Met handige software en eenvoudig te gebruiken hardware die je zo met je meeneemt naar locatie. Dat is hoe je digitaal inmeten voor iedereen mogelijk maakt.

Dat is het doel sinds onze oprichting al, gebruikers zelf laten kiezen hoe zij inmeten en dat integreren in hun werkprocessen om direct aan de slag te kunnen. Steeds meer bedrijven uit de infrasector zien dat en kiezen om daarom voor ons. Wij bieden de gehele digitaal inmeetervaring aan met onder meer de UNI-GR1, eigen cloud omgeving en zelf ontwikkelde inmeetsoftware, maar hebben ook vele integraties met andere tools en software tot stand gebracht. Hierdoor kies je écht zelf hoe je werkt, de instrumenten passen zich aan die keuze aan.”

“En mocht je er niet direct uitkomen, dan kan je contact opnemen met support. Wij hebben goede ervaringen met hulpvragen bij zowel NieuwlandGeo als marXact met een goede reactiesnelheid en een bereidheid om echt te helpen en je te ondersteunen. Dat is prettig, zo kunnen onze teams snel verder in het veld en Nederland weer een beetje veiliger maken”, sluit Abee af.

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.