Ga naar de inhoud

Digitaal inmeten is geen toverkunst, maar biedt wel kansen voor hoveniers

  • 11 min read

Dit artikel is eerder gepubliceerd door Vakblad De Hovenier in juli 2021.

Hoveniersbedrijf Rick Veeken houdt digitale inmeettools tegen het licht

Door de sterke prijsdalingen van digitale inmeetapparatuur wordt een investering in deze technologie toegankelijk voor de hovenierssector. Tijd om twee systemen eens nader te laten beproeven door de mannen van Hoveniersbedrijf Rick Veeken. Is deze technologie interessant voor de Nederlandse hovenier? En welke voor- en nadelen zien zij in de systemen?

De mannen van hoveniersbedrijf Rick Veeken testen twee digitale inmeettools

Als vakblad hoorden wij steeds meer en vaker over digitale inmeettools. Zo kochten het afgelopen jaar alleen al twee deelnemers van het bedrijfscoachingstraject Groenversneller zo'n systeem. Onze interesse was gewekt. Voorheen was digitale inmeetapparatuur peperduur; de prijzen zaten algauw tegen de 20.000 à 30.000 euro. Dat was niet alleen een te hoge investering voor de hovenierssector; vaak is dit soort apparatuur ook gericht op de professionele landmeetkundige. Je zag je ze dus vooral in de GWW-sector bij omvangrijke projecten. Nu de systematiek steeds prijsvriendelijker wordt en de software gebruiksvriendelijker, wordt het systeem ook toegankelijk voor hoveniers. Tools die het werk makkelijker, sneller en gestroomlijnder maken, zijn immers altijd welkom. We besloten twee digitale inmeettools te laten testen door hovenier Rick Veeken en zijn medewerker Stijn: de systemen van marxact en Surveyour. Veeken heeft recent het bedrijfscoachingstraject Groenversneller afgerond en is serieus bezig om zijn bedrijf en zijn bedrijfsprocessen te professionaliseren. Een digitale inmeettool stond daarom al langer op zijn wensenlijst. Hoveniersbedrijf Veeken is actief in het hogere segment, en juist daar ziet hij kansen voor digitaal inmeten. Veeken: 'Ik kom nu in tuinen waar je niet zo makkelijk met een rolmaat kunt werken. Ik zocht naar een oplossing, en deze tools hadden mijn nieuwsgierigheid al eerder gewekt.' Aan Veeken de eer om voor vakblad De Hovenier één week lang beide systemen tegen het licht te houden. Wat zijn zijn bevindingen?

'Ik kom in tuinen waar je niet zo makkelijk met een rolmaat kunt werken, en digitale inmeetsystemen hadden al eerder mijn nieuwsgierigheid gewekt'

marXact en Surveyour

Na de testweek ontmoeten we Veeken op zijn kantoor. Hij is enthousiast over de technologie, maar meldt er direct bij dat deze niet voor iedere hovenier interessant is. marXact en Surveyour hebben beide een digitaal gps-inmeetsysteem dat werkt op basis van satellietgegevens. Wanneer je tegen een muur werkt, of, zoals bij stadstuinen vaak het geval is, omringd door gebouwen, kan de ontvangst van satellietsignalen minder zijn, zodanig dat het inmeten direct veel minder precies en makkelijk is. 'Met een rolmaat ben je in een stadstuintje beter uit', aldus Veeken. Maar, zo vervolgt hij: 'In een middelgrote tuin waarin redelijk wat bomen staan, gaat het inmeten digitaal wel een stuk makkelijker en sneller. Met deze inmeet systemen kun je bomen gemakkelijker inmeten en ben je veel sneller klaar dan met de rolmaat. Daarnaast kun je de tuin direct inladen in je tekenprogramma, wat ook weer tijd scheelt.'

Rick Veeken

Gebruiksvriendelijk

Verder viel het Veeken op dat Surveyour een preciezere en uitgebreidere tool is. Dit heeft voordelen, maar voor Veeken voelde het soms meer als een nadeel. 'Surveyour was voor ons soms wat ingewikkeld.' Wellicht speelt de beperkte testtijd van een week hierbij mee; dat wil ook accountmanager Alex Groenendaal van het bedrijf meegeven. Groenendaal: 'Eén week testen is weinig om onze tool onder de knie te krijgen. Met de begeleiding die wij bieden, kun je ons systeem wel degelijk makkelijk toepassen.' Wat de gebruiksvriendelijkheid betreft, viel Veeken voor marXact: 'marXact vonden wij een stuk gemakkelijker om mee te werken. Het werkt heel intuïtief, wellicht ook omdat het programma draait op Android, terwijl Surveyour op Windows 10 draait. Het voordeel van marXact is dat ik al mijn personeelsleden ermee op pad kan sturen zonder dat ik ze eerst uitgebreide instructies hoef te geven. Door de intuïtieve bediening vertrouw ik erop dat ze bij gebruik van marXact terugkomen met een bruikbare tekening. Bij Surveyour zou ik dit minder snel aandurven', aldus Veeken. Groenendaal merkt hierbij op: 'Ons systeem draait juist op Windows 10 omdat dit hetzelfde besturingssysteem is als op een laptop of pc en veel digibeten hierin sneller hun weg vinden.'

Een groot voordeel van Surveyour vond Veeken dat het mogelijk is om bijvoorbeeld een grondbalans op te maken. Mocht je veel vijvers uitgraven, dan is dit een fijne optie. Groenendaal vult aan: 'Dit is een heel nuttige optie die zeer wordt gewaardeerd door onze klanten. Zeker met de huidige pfas- en stikstofregelgeving is het een must om zo min mogelijk grondverplaatsing te hebben.'

De accountmanager van marXact, Jürgen Everts, sluit zich later bij het gesprek aan. Hij stipt nog even aan dat marXact, hoewel het er makkelijk uitziet, ook diverse andere, verborgen opties heeft. Everts: 'Juist om ons systeem er makkelijker en intuïtiever uit te laten zien. Maar als je doorzoekt en vertrouwd raakt met ons systeem, vind je meer opties om ingewikkeldere klussen te doen als je dat wilt.'

Bij beide systemen altijd sprake van genoeg satellietbereik

Aan de stok

De gps-inmeetstokken van beide systemen hebben veel van elkaar weg. De stok van Surveyour is standaard uitschuifbaar, die van marXact is tweedelig. Maar beide bedrijven geven aan dat dit te veranderen is als een hoveniersbedrijf een voorkeur heeft voor de andere stok. Veeken geeft de voorkeur aan de stok van marXact, omdat deze wat compacter is, maar bij Surveyour is het zwaartepunt weer beter. 'Bij MarXact zit het zwaartepunt hoger op de stok, dus bij harde wind is het lastiger om die stok loodrecht te houden.' En een loodrechte stok is wel van belang voor correcte metingen. Dat lijkt bij Surveyour makkelijker te gaan.

Verder heeft Surveyour als optie het corrigeren van hoekmetingen tot wel 30 graden. Daarmee kun je dus direct tegen gebouwen aan inmeten. Een voordeel, aldus Veeken. Bij marXact kan dit wat lastiger zijn; je kunt de stok niet direct tegen gevels aan houden. marXact meldt dat deze functie op de ontwikkellijst van het bedrijf staat, dus wellicht komt er in de nabije toekomst zo'n tilt-functie. Toch is het ontbreken van de tilt-functie volgens Veeken geen enorm gemis: 'Bij marXact leer je jezelf in no time een handigheid aan waardoor je ook gebouwen kunt inmeten. Je zet de stok gewoon overal een meter van het gebouw af. Zo kun je stok recht houden en teken je het gebouw op die manier in.' Hij heeft wel een ander kritiekpuntje bij marXact: er klinkt geen geluidje dat bevestigt dat het inmeten is afgerond. Veeken: 'Als je zo'n geluidje hoort, kun je een stuk sneller werken, omdat je niet hoeft te controleren of de inmeting is gelukt.'

Tablet

Bij beide systemen wordt een tablet geleverd. Bij marXact is dat een Samsung Galaxy Active Tab 3. Veeken vindt het positief dat marXact op Android loopt; dit maakt het systeem volgens hem een stuk eenvoudiger te bedienen. Hij heeft hierbij wel een kleine kritische opmerking: 'Het scherm van de tablet is wat aan de kleine kant. Ik kan de tekening soms niet volledig zien en moet dan scrollen.' Accountmanager Everts van marXact geeft ook hier aan dat je niet bent gebonden aan de standaarden. 'Wij hebben onze systemen laatst aan een hoogheemraadschap geleverd op grotere tablets van Apple. Dus dat is ook mogelijk.' De tablet van Surveyour is wat groter, wat volgens Veeken prettig is omdat je wat meer overzicht hebt op het scherm. Surveyour heeft een industriële stof- en waterdichte tablet. Met beide accu's kun je een volledige dag werken. Door het grotere scherm is de tablet van Surveyour 0,5 kg zwaarder: 1264 gram, terwijl de tablet van marXact 758 gram weegt. Een voordeel is dat de accu bij Surveyour verwisselbaar is, waarbij de tablet zelfs aan blijft. Ook worden er een extra accu en lader bij geleverd. Mocht je op locatie dus zonder accu zitten, dan kun je altijd de reserve-accu inzetten. Bij marXact kun je altijd nog inmeten met je smartphone als je zonder accu komt te zitten.

Accountmanager Jürgen Everts van marxact: 'de tiltfunctie staat op onze ontwikkellijst'

Gewichtspecificaties

LandmeterGewicht
GPS860 gram
Tablet1264 gram
Stok1335 gram
Totaal gewicht (afgerond)2400 gram
marXactGewicht
GPS882 gram
Tablet758 gram
Stok940 gram
Totaal gewicht (afgerond)2600 gram

Service

Veeken is verder heel complimenteus en tevreden over de service die beide bedrijven bieden. Veeken: 'Ook bij simpele vragen kun je altijd bij ze terecht; dat geldt voor beide bedrijven. Dit is heel prettig, omdat je zeker in het begin nogal eens aan het stoeien bent met de werking van de tools. Als je er echt niet uit komt, kan zowel Surveyour als MarXact de besturing van je tablet op afstand overnemen en kun je op locatie meekijken hoe het precies werkt. Ook qua ontvangst doen beide systemen niet voor elkaar onder, volgens Veeken. 'Er is bij beide systemen evenveel satellietontvangst, soms bij MarXact wat meer, dan weer bij Surveyour.' Beide zitten continu rond de 20 satellieten, een mooie score om precieze metingen te doen. Ook de reactiesnelheid van beide systemen is gelijk.
Veeken is verder heel complimenteus en tevreden over de service die beide bedrijven bieden. Veeken: 'Ook bij simpele vragen kun je altijd bij ze terecht; dat geldt voor beide bedrijven. Dit is heel prettig, omdat je zeker in het begin nogal eens aan het stoeien bent met de werking van de tools. Als je er echt niet uit komt, kan zowel Surveyour als marXact de besturing van je tablet op afstand overnemen en kun je op locatie meekijken hoe het precies werkt. Ook qua ontvangst doen beide systemen niet voor elkaar onder, volgens Veeken. 'Er is bij beide systemen evenveel satellietontvangst, soms bij marXact wat meer, dan weer bij Surveyour.' Beide zitten continu rond de 20 satellieten, een mooie score om precieze metingen te doen. Ook de reactiesnelheid van beide systemen is gelijk. Medewerker Stijn komt niet uit het hoveniersvak, maar uit de ICT en is in de verschillende systemen gedoken: 'Er kunnen zeven à acht satellieten wegvallen; dan heb je nog genoeg satellieten over voor correcte metingen.' Stijn is zelf vooral fan van de interface van marXact, en ook van de optie die marXact biedt om metingen direct in de cloud te zetten. 'Met twee drukken op de knop staan de metingen in de cloud. Dan kan ik ze daarna downloaden op mijn pc; dat vind ik fijn werken.' In het hoveniersbedrijf van Veeken werd gewerkt met het programma SketchUp voor digitaal tekenen. Een nadeel van dit tekenprogramma is dat het niet kan worden gekoppeld aan digitale inmeetsystemen. Veeken heeft dan ook besloten om over te stappen op Helixcad, ook om de tijdwinst en het gemak van digitaal intekenen maximaal te kunnen benutten. Surveyour tekent hierbij aan ook tal van cloudoplossingen binnen Windows 10 te kunnen bieden die bestandsuitwisseling mogelijk maken, zoals Dropbox of Google Drive.

Medewerker Stijn is grondig aan het testen

Prijs

Vroegen digitale inmeetsystemen enkele jaren geleden nog een investering van 20.000 à 30.000 euro, deze beide aanbieders zitten nu een stuk lager. Bij marXact kost het apparaat zo'n 3500 euro, exclusief de jaarlijkse kosten van 1500 euro. Bij Surveyour zit de investering rond de 8450 euro; dit is inclusief alle accessoires en exclusief de jaarlijkse kosten van 1600 euro. Surveyour merkt hierbij op dat ook zij simpele systemen leveren, soortgelijk aan dat van marXact, voor rond de 5000 euro. Maar volgens hen is een professionele hovenier meer gebaat bij het systeem dat is getest door Veeken. De jaarlijkse kosten van respectievelijk 1500 en 1600 euro lijken aan de hoge kant, maar bij beide bedrijven is dat met inbegrip van (bij)scholing, goede service en een abonnement waarmee satellietgegevens nauwkeurig gemaakt kunnen worden. Dit abonnement alleen al kost voor particulieren 1500 euro per jaar. De (bij)scholing wordt bij marXact gegeven in de vorm van maandelijkse bijschooldagen bij marXact op kantoor, en bij de aflevering van het systeem wordt zo'n twee uur lang uitleg gegeven. Surveyour biedt inhouse (bij)scholing aan, twee keer drie uur. Zo kan het hele team leren omgaan met het systeem. Op het systeem van Surveyour zit een ruime garantie van drie jaar, inclusief drie jaar lang service bij breuk om de continuïteit te garanderen. Accountmanager Everts zegt dat marXact 1 jaar garantie hanteert, maar flexibel is wanneer die termijn is verstreken.

Veeken is tijdens de testperiode overtuigd geraakt van de toegevoegde waarde van een digitale inmeettool voor zijn bedrijf

Eindoordeel

Volgens Veeken zijn beide systemen aan elkaar gewaagd. Zelf is hij tijdens de testperiode overtuigd geraakt van de toegevoegde waarde van een digitale inmeettool voor zijn bedrijf. 'Zeker als je als hovenier al wat gevorderd bent met de digitalisering en automatisering van je werk, kan digitaal inmeten hierop een mooie aanvulling zijn', aldus Veeken. Veeken is zelf overgegaan tot de aanschaf van marXact en tegelijkertijd overgeschakeld op het tekenprogramma Helixcad van Infogroen.

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.