Ga naar de inhoud

Dura Vermeer herstraat Hoofddorp dankzij marXact en Infrakit

  • 5 min read

Net als de stenen in je tuin, is de bestrating in je wijk aan onderhoud toe. Dat zijn onderhoudsprojecten op een grotere schaal waarbij veel stenen, data en verantwoordelijkheden komen kijken. De komende twee jaar werkt Dura Vermeer aan het herstraten van een volledige woonwijk in Hoofddorp, Graan voor Visch. Hiervoor gebruiken zij een unieke marXact hardware en Infrakit software combinatie. Wij vroegen Carlo Eppink, Uitvoerder 3 bij Dura Vermeer, naar hun ervaringen.

Stoepen en bestrating inmeten

Binnen het Graan voor Visch-project wordt zoveel mogelijk elektrisch gewerkt. Van motorslijpers tot shovels en trilplaten, alles wat elektrisch beschikbaar is op de markt wordt ingezet. Op een speciaal elektriciteitsdashboard wordt bijgehouden wat wordt bespaart aan diesel. Stoepen en bestrating digitaal inmeten en daardoor onnodig papiergebruik terugdringen, is een mooie volgende stap om duurzaam te werken.

“Wij gebruiken de Infrakit-marXact combinatie voor het inmeten, zodat we precies weten waarmee gewerkt wordt. Wij gebruiken de UNI-GR1 voor het inmeten van de oude situatie, waarna alle bestekkosten in Infrakit worden gezet en deze per bestekpost worden ingemeten. Hierdoor krijgen wij snel en eenvoudig een gedetailleerd overzicht waarmee wij aan onze opdrachtgever, in dit geval Gemeente Haarlemmermeer, kunnen laten zien welke straten worden opengebroken en om welke hoeveelheden het gaat. Dat laatste geldt ook voor onze communicatie richting onderaannemers. Vroeger was het een streepje op de band dat kon vervagen door regen of wind, nu zijn onze punten digitaal en zelfs centimeter nauwkeurig”, legt Carlo Eppink uit.

Maatvoerders ontlasten

"Wij hebben een field app en online cloud omgeving ontwikkeld die past bij infra projecten, zoals bij deze projecten van Dura Vermeer ", zegt Infrakit Salesmanager Dennis Wieringa. “De software functioneert als dashboard dat verschillende bestandstypen toegankelijk maakt in de uitvoeringsfase voor het projectteam. Hierdoor hebben uitvoerders zoals Carlo alle relevante tekeningen van de bestaande en nieuwe situatie digitaal en direct bij de hand. Een extra functionaliteit in de fieldapp is foto management, waarbij de gebruiker direct in de field app een foto kan maken of naderhand kan uploaden vanaf een ander apparaat. De field app koppel je met de UNI-GR1 van marXact, waardoor uitvoerders gemakkelijk zaken inmeten voor revisie op locatie. Je ontlast hierdoor maatvoerders én geeft uitvoerende teams de mogelijkheid om hun eigen voortgang bij te houden.”

Eppink: “Door de wijk in te lopen met zo’n meetstok in de hand, ben je ook direct meer zichtbaar. Zelf meet ik regelmatig in, net als de gebied assistent van dit project. Hij is ook verantwoordelijk voor de projectcommunicatie naar buurtbewoners en wordt meer herkend doordat hij ook aan de slag gaat en inmeet. Dat is een mooi extraatje bovenop de andere voordelen.”

Van project naar project

“Graan voor Visch is het tweede project waar ik digitaal inmeet in Hoofddorp, na Tudorpark. Het grote voordeel van riolering inmeten in deze wijk is dat je direct ziet of je op de juiste plek zit als je een punt zet. Dat is voor ons belangrijk, omdat wij grond zowel bouwrijp als woningrijp maken. Tussen het meten van het punt voor de centrale riolering en het maken van de daadwerkelijke huisaansluiting, kan wel een jaar zitten. Dan moet je kunnen vertrouwen op de eerder verkregen data.

De jongens in het veld meten in, projectleiders of hoofdmaatvoerders kunnen de voortgang bekijken vanachter hun pc of tablet. Kwaliteitsgegevens en voortgang zijn direct inzichtelijk. Zo kan de projectleider direct aangeven dat iets wordt overgeslagen, zonder dat je dat pas aan het eind van het project ziet. Dit bespaart ons veel tijd en soms zelfs een nieuw ritje naar de projectlocatie.”

Een inmeetervaring op maat

marXact medeoprichter Tommy van der Heijden: “Ons doel is om gemakkelijk digitaal inmeten voor een eerlijke prijs voor iedereen beschikbaar te maken, ongeacht de functie en eerder opgedane ervaring. Dat maak je pas écht gemakkelijk wanneer je de gebruiker laat kiezen en die persoon in staat stelt zelf inmeetprocessen te creëren. Een integratie met andere organisaties, zoals deze met Infrakit waar Dura Vermeer gebruik van maakt, helpt daarbij. Je creëert een inmeetervaring op maat, volledig afgestemd op deze specifieke situatie. Tegelijkertijd laat het zien hoe universeel marXact en haar product is en hoe gericht op samenwerken en (eind)gebruikers wij als partijen binnen deze industrie zouden moeten zijn.”

“Deze combinatie lijkt wel speciaal voor ons gemaakt. De software correspondeert met AutoCAD waar tekeningen direct ingeladen kunnen worden en ook het inmeten gaat sneller. Het is een makkelijk systeem dat je snel onder de knie krijgt en waardoor je bijvoorbeeld de oude en nieuwe bestrating inmeet op een kaart voor je daar revisie op pleegt, zonder dat dat je hoofdtaak wordt. Hier gaan we nog veel plezier aan beleven de komende jaren“, sluit Eppink af.

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.