Meteen naar de inhoud

Welke soorten landmetingen zijn er?

  • 3 min read

Welke soorten landmeetkunde bestaan er?

Bij het starten van een nieuw project is een goede kennis van het terrein vaak de sleutel tot succes. Of het nu gaat om een bouwproject, een vastgoedontwikkeling of een initiatief voor milieubescherming, het succes van een goede landmeting ligt in nauwkeurige en uitgebreide landmetingen. In de wereld van landmetingen zijn er een aantal interessante onderzoeken, die belangrijk zijn voor verschillende projecten. Ook wellicht voor jouw project. Wil je weten welke dat zijn en waarom ze interessant zijn? Lees dan hier onze blog over de soorten landmetingen.

Wat zijn landmetingen?

Landmeetkunde gaat over het lokaliseren en meten van zowel natuurlijke als door de mens gemaakte kenmerken, waarbij gebruik wordt gemaakt van principes uit de meetkunde, wiskunde en andere wetenschappelijke disciplines. De landmeetkunde[1]  wordt uitgevoerd door landmeters. Dit proces omvat het verzamelen en verwerken van gegevens tot geo-informatie. Landmeters kunnen landmeetkundige apparatuur gebruiken[2] zoals GNSS, om nauwkeurig oppervlakten, hoeken en grenzen te meten.

Er zijn meerdere vormen van landmeten waarbij je perceel om gegevens te genereren. In de volgende paragrafen bespreken we een aantal belangrijke concepten die in de praktijk vaak worden gebruikt.

Terreinplanning

Terreinplanning is het ontwerp- en planningsproces voor een nieuw ontwikkelingsproject. Dit type onderzoek is meestal vereist om een ontwikkelingsvergunning te krijgen. Het combineert grens- en topografische onderzoeken voor terreinplanning. De resultaten worden gebruikt om ontwerpverbeteringen of verbeteringen in de infrastructuur te plannen voordat met de daadwerkelijke bouw wordt begonnen. Gewoonlijk wordt deze vorm gebruikt om kavels, speelplaatsen, winkels, onderverdelingen, straten en snelwegen te ontwerpen. Eigenlijk alles wat je in je buurt ziet en nodig hebt.

Bouwmetingen

Deze vorm van landmeten bestaat uit het uitzetten van gebouwen, wegen, muren en andere gebouwen. bouwstructuren op een bepaald terrein. Het nauwkeurig meten en afbakenen geeft bouwvakkers aanwijzingen voor het uitvoeren van verbeteringen die op ontwikkelingsplannen staan aangegeven. Een bouwinspectie kan ook betrekking hebben op horizontale en verticale uitlijningen.

Locatiemetingen

Locatiemetingen en grensonderzoek kunnen gemakkelijk met elkaar worden verward. Beide soorten metingen geven extra informatie over de locatie van interne verbeteringen. Een locatiemeting wordt echter meestal gebruikt om te voldoen aan de vereisten voor kredietaanvragen of bestemmingsplannen, terwijl een grensmeting wordt gebruikt om lijnen en hoeken binnen een stuk land te lokaliseren. Ook kan je met behulp van meetapparatuur een plattegrond maken van een festival. Op basis van meetdata kan je werken met nauwkeurige, om te voldoen aan vergunningen.

Kabels en leidingen metingen

Voordat de kabels en leidingen in de grond worden geplaatst, is het verstandig om te weten op welke diepte ze worden geplaatst. Hierbij is het dus handig dat de bodem wordt ingemeten, zodat je weet waar de sleuven in het veld gemaakt moeten worden. Vervolgens kunnen de nieuwe kabels en leidingen gelegd worden. Met handig meetapparatuur, zoals een KLIC-viewer, kan je daarna eenvoudig informatie en meldingen uit de grond halen.

Grensonderzoek

Een grensonderzoek wordt gebruikt om de grenslijnen en hoeken van een stuk land of tuin vast te stellen. Deze vorm van onderzoek wordt uitgevoerd van zowel achter het bureau als in het veld. Veldonderzoek kan worden gebruikt om gegevens te verifiëren die al beschikbaar zijn via opgeslagen data. Een grensonderzoek bevat alle metingen om grenslijnen vast te stellen om te voldoen aan de lokale wet- en regelgeving. Daarnaast kan grensonderzoek ook gaan over het bepalen van de erfgrens, om juridisch geschil te voorkomen. tuinnaleving van lokale regelgeving en het beperken van juridische geschillen. Dit type onderzoek combineert deskresearch met veldwerk. Veldonderzoek kan worden gebruikt om gegevens te verifiëren die al beschikbaar zijn via opgeslagen gegevens. Deze onderzoeken kunnen alle metingen omvatten die nodig zijn om de eigendomsgrenzen nauwkeurig af te bakenen.

Topografisch onderzoek

Dit is bedoeld voor het bepalen van een locatie met topografische kenmerken, zowel natuurlijke als door de mens gemaakte kenmerken. Deze kenmerken zijn gebouwen en hun nutsvoorzieningen, liften, hekken en bomen. Hoewel de meeste landmetingen ontstaan door overheidseisen, kan een topografische onderzoek worden aangevraagd door architecten en ingenieurs tijdens het planningsproces van ontwikkelingen en verbeteringen op het terrein. Deze opmeting is niet beperkt tot de grenzen van een individueel eigendom, wat blijkt uit de combinatie van luchtfotografie en veldmethoden op de grond.

Landmeten via marXact

Zijn deze onderzoeken de enige soorten landmetingen? Nee, zeker niet. Er zijn nog veel meer onderzoeken die je kunt uitvoeren voor het opmeten en vaststellen van projecten. Deze landmetingen geven je wel een korte introductie tot de wereld van (land)meten en waar onze UNI-Complete voor gebruikt kunnen worden. We geven je graag advies of informatie over onze producten en waar je ze kunt toepassen.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons of vraag een demonstratie aan vandaag!

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.