Meteen naar de inhoud

Eenvoudig, nauwkeurig, maar vooral tijd- en kostenbesparend

  • 4 min read

01/02/2024 / 4 min gelezen

Dit artikel is gepubliceerd door GreenPro in februari 2024.

Digitaal inmeten wordt door steeds meer tuin- en landschapsontwerpers omarmd 

Het digitaal inmeten en aanleggen van omheiningen, beplanting, bestrating of een op maat gemaakte vijver wordt door steeds meer tuin- en landschapsontwerpers omarmd. Het is eenvoudig, nauwkeurig, maar vooral tijd- en kostenbesparend. De UNI-GR2 is een digitale ontvanger die satellietsignalen gebruikt om exacte posities te bepalen. Je kunt hiermee een punt, lijn of veelhoek tot op de centimeter nauwkeurig bepalen. Technologie die voorheen vrij duur was, maar nu toegankelijk is dankzij het Nederlandse bedrijf marXact.

"Iedereen die een smartphone kan gebruiken, kan met dit systeem werken", zegt Nick Raimond, marketingmanager bij marXact. Het bedrijf werd in 2017 opgericht met het idee om landmeten via het Global Navigation Satellite System (GNSS) voor iedereen beschikbaar te maken. Met andere woorden: eenvoudige en innovatieve software en hardware, voor een aantrekkelijke prijs. Het resultaat is een echt Made in Holland product, want het hele meetsysteem wordt in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd.

De meetsoftware wordt gratis meegeleverd met het UNI-Complete pakket.

Groeiende interesse

"De infrasector vormt een groot deel van onze doelgroep, maar ook hoveniers, tuinontwerpers en landschapsarchitecten tonen steeds meer interesse. We zijn altijd bereid om een vrijblijvende demonstratie op locatie te geven en we zien dat mensen dan kunnen ervaren hoe eenvoudig en efficiënt het systeem werkt. Veel omgevingen zijn niet geschikt om met een meetlint op te meten. Bovendien is deze handmatige methode een tijdrovende en foutgevoelige bezigheid. Of duur, als je het uitbesteedt aan een professionele landmeter. Omdat deze technologie nu veel prijsvriendelijker is geworden, biedt het een oplossing voor een grote groep groene professionals."

Gebruiksvriendelijk

"Met het systeem kun je eenvoudig meetpunten, lijnen of polygonen opslaan. Of je stuurt ze automatisch naar kantoor. Je hebt de gegevens altijd bij de hand. Je kunt ze ook eenvoudig importeren en exporteren in het gewenste formaat. Van een complete 3D CAD-tekening tot alle details in een CSV-export." Raimond vervolgt: "Maar het systeem zorgt er niet alleen voor dat je zelf heel snel punten kunt invoeren. Je kunt ook in een handomdraai de coördinaten van het kadaster of een opdrachtgever vinden."

Uitzetten is kinderspel: met een paar klikken vind je punten, lijnen en vlakken op de locatie.

Efficiënt en multifunctioneel

"We horen van gebruikers dat het systeem de voorbereidingsfase vereenvoudigt en nauwkeuriger maakt. Je weet immers van tevoren precies hoeveel vierkante meter je tot je beschikking hebt. Waar de erfgrens loopt, waar een boom staat die behouden moet blijven of hoeveel vierkante meter terras en paden je wilt aanleggen. Hierdoor weet je precies hoeveel materialen je nodig hebt, wat het opstellen van een offerte en de planning vergemakkelijkt. De uitvoerder van het ontwerp kan het systeem vervolgens gebruiken om snel te zien op welk punt een struik is gepland, welke struik moet blijven staan, tot welk punt de border moet worden aangelegd, enzovoort. En stel dat de klant op het laatste moment nog een wijziging wil, dan kun je met dit systeem controleren of dit mogelijk is en wat de beste oplossing is."

Verdere ontwikkeling

Het systeem wordt regelmatig voorzien van nieuwe functies en opties. "We luisteren veel naar feedback uit het veld. Zo is de huidige ontvanger, de UNI-GR2, onlangs verbeterd. Hij werkt sneller en heeft een betere ontvangst in de buurt van hoge gebouwen of een situatie met bomen. Vooral hoveniers en tuinontwerpers zijn hier natuurlijk erg blij mee."

Oppervlakken meten voor onder andere plaatsbepaling, oppervlaktebepaling en volumebepaling.

UNI-Compleet pakket

Met UNI-Complete van marXact ontvang je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan met het digitaal meten en plotten van punten, lijnen en vlakken. Het pakket bevat de eerder genoemde UNI-GR2 ontvanger, een waterdicht tablet, tablethouder, meetstok en de benodigde software. Het Cloud-abonnement en het GPS-abonnement voor het eerste jaar zijn inbegrepen.

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.