Ga naar de inhoud

Digitaal inmeten is voor Knops Tuindesign een onmisbare tool

  • 6 min read

Dit artikel is eerder gepubliceerd door Vakblad De Hovenier in februari 2022.

Een op maat gemaakt zwembad met of zonder ingebouwde jacuzzi, direct geplante volwassen bomen om van te genieten of hoogwaardige keramische tegels voor een bijzondere afwerking. Ieder tuinontwerp dat Knops Tuindesign maakt, is exclusief en straalt luxe uit. Tijdens het proces van ontwerp tot aanleg, maken zij gebruik van digitaal inmeten met de UNI-GR1 van marXact. Wij vroegen eigenaar en tuin- en landschapsontwerper Erik Knops naar zijn ervaringen met dit apparaat.

Strakke en tijdloze ontwerpen

“Wij ontwerpen en realiseren exclusieve tuinen door zowel Nederland als België die gemakkelijk te herkennen zijn door onze eigen stijl. Die stijl bestaat uit strakke lijnen en een tijdloos ontwerp dat zorgt voor rust en de gevraagde luxe uitstraalt. Tuinen waar je iedere dag van geniet, onder meer doordat wij ervoor zorgen dat er ieder seizoen groen blad te zien is.” Knops Tuindesign werkt voor zowel particulieren als bedrijven, “maar onze stijl zie je overal in terug. Het blijft maatwerk waarbij wij zoeken naar de balans tussen het uitvoeren van de wensen van de klant en de inhoud van de bestaande omgeving. Dat laatste kunnen wij gemakkelijk digitaal inmeten en daar zo rekening mee houden in de ontwerp- en inkoopfases.”

Voorbereiding, uitvoering, evaluatie

Bij digitaal inmeten bepaal je een punt, lijn of polygoon met centimeter nauwkeurigheid. Mustafa Cakiroglu, accountmanager bij marXact: “Tijdens de voorbereiding van een (nieuw) project kunnen hoveniers, ontwerpers en andere groenprofessionals de bestaande situatie inmeten met behulp van onze UNI-GR1. Dit is een digitale ontvanger die gebruik maakt van satellietsignalen om een exacte positie te bepalen. Op een kaart aangeven waar een grote, oude boom staat die in het ontwerp verwerkt moet worden, bijvoorbeeld. Daarnaast kan snel en gemakkelijk ingetekend worden hoe groot de tuin daadwerkelijk is. Wanneer je exact weet hoeveel vierkante meter je tot je beschikking hebt, kun je gemakkelijker je (ontwerp)werkzaamheden voorbereiden. Erfgrenzen, bestaande of nieuwe paden, gras en meer. Wanneer je je exacte kader weet, kun je ook gemakkelijk berekenen hoeveel materialen je moet inkopen, waardoor ook je offertes en planningen gedetailleerder worden. Mijn tip hier is om een centimeter nauwkeurige schets van het kader waarin jij gaat werken te maken en daarbij zo precies mogelijk te zijn voor een soepele uitvoering.”

Tijdens de tuinaanleg kan gebruik worden gemaakt van digitaal inmeten om het ontwerp tot leven te brengen. Zo kan door opnieuw de centimeter nauwkeurige positie te bepalen, de steen of struik exact op de getekende plaats worden geplaatst en het ontwerp tot op de kleinste details worden uitgevoerd en planningen worden gevolgd. Na afloop kan het resultaat worden ingemeten als extra controle en input voor een eventueel evaluatiegesprek. Dat kan met opdrachtgevers zijn, maar ook met andere partners binnen een proces.

Knops: “Zelf maak ik het meest gebruik van het apparaat in de voorbereidingsfase van ieder project. Ik meet in waar de erfgrenzen zijn en waar bestaande beplanting is die we gaan behouden, vervolgens kunnen we veel gemakkelijker ontwerpen. Het ontwerpen van een nieuwe, luxe tuin die rust uitstraalt gaat gemakkelijker wanneer ik weet welke bestaande elementen blijven en de hoofdrol kunnen spelen in het eindresultaat. Daar bouwen wij rust en harmonie omheen, met strakke lijnen voor een prachtig en gepersonaliseerd resultaat.”

Totaalpakket

marXact biedt hoveniers en andere groenprofessionals een totaalpakket aan, UNI-Complete. Naast de eerder genoemde UNI-GR1 bestaat UNI-Complete uit de eenvoudig te gebruiken inmeetsoftware UNI-Connect, UNI-Cloud om data direct van en naar de projectlocatie te versturen en gemakkelijk projecten voor te bereiden, datacorrecties om centimeter nauwkeurig te werk te gaan en een meetstok, tablet en houder om dat comfortabel te blijven doen – de hele dag lang. “Binnen UNI-Complete valt ook support en hulp op afstand. We hebben een ervaren team dat per mail en telefonisch vragen beantwoordt en er zijn zelfs mogelijkheden om op afstand mee te kijken met gebruikers en hen zo te helpen. Hierdoor kunnen wij gebruikers snel weer op weg helpen wanneer zij er even niet uitkomen“, aldus Cakiroglu.

Nieuwe functies en mogelijkheden

marXact geeft regelmatig nieuwe functies en mogelijkheden vrij. Veel komt voort uit feedback uit het veld, waar het team vervolgens mee aan de slag gaat. Cakiroglu: “Wij zijn zowel ontwikkelaar als leverancier van de producten en kunnen daardoor snel schakelen en meedenken. We releasen regelmatig gratis nieuwe functies en mogelijkheden en veel daarvan zijn gebaseerd op vragen en feedback uit het veld – of uit de tuin natuurlijk. We blijven de UNI-GR1 en ons UNI-Complete pakket continu uitbreiden en verbeteren en dat is wat gezien en ervaren wordt. Die uitbreidingen en verbeteringen worden door steeds meer hoveniers, boomkwekerijen, ontwerpers en andere groenprofessionals gezien. Ondernemers die niet alleen aan vandaag, maar zeker ook aan morgen denken. Daar help ik hen graag bij.”

Prettig contact

“Wij worden regelmatig om onze ervaringen met de UNI-GR1 gevraagd en dan geef ik altijd eerlijk antwoord. Daar heeft iedereen het meest aan en je weet waar je aan toe bent. Ik ervaar ons contact als prettig en ongecompliceerd en dat is wat ik anderen meegeef. Als ik een vraag heb, is er vaak snel antwoord en dat er nieuwe mogelijkheden bijkomen, maakt het werken nog makkelijker,” sluit Knops af.

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.