Meteen naar de inhoud

Feature Friday – New(s) in November

 • 5 min read
Feature Friday - november 2022

Het is onze missie om digitaal inmeten toegankelijk te maken voor elke veldwerker. Om hen allemaal de best mogelijke gepersonaliseerde inmeetervaring te bieden, met handige tips en tricks, integraties met andere apps of software en regelmatig nieuwe functies.

We combineren de (start van) nieuwe features in maandelijkse updates: deze Feature Friday blogs. In deze editie vertellen we je meer over nieuwe functies waar we verder aan bouwen, wat we hebben laten zien tijdens de internationale beurzen INTERGEO en bauma én welke inmeetmogelijkheden je kunt verwachten volgend jaar.

Impressies tijdens INTERGEO: UNI-Collect

Vorige maand namen we deel aan INTERGEO, hét toonaangevende expo- en conferentieplatform voor geo-informatie, geodata en toekomstgerichte toepassingen. In de weken, zelfs maanden voorafgaand aan deze beurs, hebben we hard gewerkt aan de eerste versie van onze nieuwe inmeetsoftware: de inmeetapp UNI-Collect.

In de afbeelding hierboven zie je een print screen van een project wat ter plaatse is ingemeten. Voor de hoofdingang van Messe Essen hebben bezoekers punten, lijnen en polygonen ingemeten en dat zie je terug. Daarvoor hebben zij gebruik gemaakt van het record panel, waarmee je daadwerkelijk punten opslaat.

Tijdens INTERGEO hebben we deze versie laten zien, bezoekers hebben zelf ervaren hoe gemakkelijk en intuïtief inmeten kan en moet zijn en er zijn goede gesprekken gevoerd. Al deze informatie gebruiken we om de software aan te passen, de gebruikerservaring te verbeteren en te bepalen welke functies niet mogen ontbreken in de eerste live versie. Een belangrijk proces waar we ook nu nog volop tijd aan besteden.

bauma-chinebesturing

INTERGEO werd gevolgd door bauma, waar de eerste fysieke sneak peek van onze machinebesturing werd getoond: UNI-Machine. In dit eerste prototype was te zien welk centimeter nauwkeurig zicht machinisten kunnen hebben op de graafbak in het voor-, zij- en bovenaanzicht.

Hierbij konden bezoekers zelf graven in de machine en vragen stellen aan ons team én onze partner Nijhuis Engineering. In de afbeelding hierboven zie je de views, net als een kleurig blok groen links. Deze blokken zijn zelfs ontwikkeld en toegevoegd aan het scherm tijdens de beurs en geven aan hoeveel hoger of lager de graafbak ten opzichte van het model beweegt. Wanneer je naar boven gaat, krijg je blauwe blokken. Ga je naar beneden, dan kleuren ze rood.

De vele gesprekken, ervaringen en feedback hebben ons veel indrukken gegeven. Momenteel bepalen we aan de hand van deze feedback hoe we onze machinebesturing kunnen door ontwikkelen om deze zo gemakkelijk en inzichtelijk mogelijk te maken.

Richten op radio

Wanneer je inmeet in een gebied met weinig tot geen internetdekking, moet je zoeken naar andere manieren om aan de slag te kunnen. Eén daarvan is gebruikmaken van een UNI-GR1 als eigen basisstation waarmee je rover UNI-GR1 zich verbindt dankzij de interne radio.

Daar testen we nu volop mee en die informatie gebruiken we voor verbeteringen, voorafgaand aan nieuwe tests. Deze mogelijkheid wordt ook voor jou beschikbaar in 2023!

Volgend jaar voorbereiden

Naast het verder werken aan UNI-Collect en UNI-Machine, doen we nog veel meer. Zo zijn we inmiddels volop bezig met het voorbereiden en plannen van functies, taken en ontwikkelingen voor volgend jaar. Dat is niet zo gek, want 2023 staat al voor de deur!

We bereiden flink voor. We gebruiken deze periode om goed uit de startblokken te schieten en een mooie marXact marathon neer te zetten volgend jaar. Daar doen we al uitzoekwerk voor, bepalen we prioriteiten en plannen onze werkzaamheden, waaronder:

 • UNI-Collect
  • Allereerst voor bestaande klanten en
  • Daarna niet-klanten
 • UNI-Machine
 • Meer import- en exportmogelijkheden
 • Nieuwe interne GPS-chip
 • Nog meer lagen en bijbehorende ondersteuning
 • Radio functionaliteit
 • Tilt functie

Zoals je van ons gewend bent, blijven we je op de hoogte houden van de ontwikkeling en live gaan van nieuwe inmeetmogelijkheden. Houd daarom volgende Feature Fridays in de gaten voor meer informatie!

Welke stappen moet jij zetten?

Niet veel, om het makkelijk te houden. Alle updates worden automatisch uitgevoerd terwijl je in het veld bent. Het kan zijn dat je jouw UNI-GR1 uit- en weer in moet schakelen, maar alleen als de update onverwachts stopt. Nadat je deze weer hebt aangezet, ben je klaar om (verder) te gaan met inmeten.

Komende release updates

Ook de komende periode zullen wij je op de hoogte houden van de ontwikkelingen van marXact machinebesturing en UNI-Collect. Daar zijn deze Feature Friday blogs voor.

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.