Meteen naar de inhoud

Eenvoudig en nauwkeurig graven met machinebesturing dankzij marXact en Nijhuis Engineering

  • 4 min read

In de civiele techniek wordt machinebesturing gebruikt om grondverzetmachines nauwkeurig te positioneren op basis van 3D-ontwerpmodellen en GPS-systemen. Dit helpt machinisten om onder meer de precieze positie het bakmes van een graafmachine te bepalen en zo verder te graven. Twee Nederlandse bedrijven zijn een partnership aangegaan om deze ontwikkeling volgens eigen ontwerp op de markt te brengen. marXact en Nijhuis Engineering vertellen je graag meer over deze totstandkoming en waarom machinebesturing zo gemakkelijk mogelijk maken, zo belangrijk is.

Machinebesturing makkelijk maken

Nijhuis Engineering en marXact staan beiden bekend als innovatief en om hoogstaande kwaliteit in hun eigen vakgebieden. Nijhuis Engineering Dronten BV is fabrikant van elektronische beveiligingen, begrenzingen, weegtechniek en besturingen, waaronder: Hijskraanbeveiligingen (LMB), werkgebiedbegrenzers, aan boord weegsystemen, hoogwerker aanpassingen en afstandsbesturing voor allerhande machines. Daarnaast heeft Nijhuis een constructie afdeling voor de productie van hijsmasten, hoogwerkerbakken, spoorwegonderstellen en ander constructiewerk. Ontwerp volgens 3D engineering, krachtberekeningen, verspaning, laswerk en assemblage wordt volledig in eigen huis verricht.

Eigenaar-directeur Willem van Arkel: “Ons brede pakket aan mogelijkheden droeg er absoluut aan bij dat wij uitdaging zagen in het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden, in deze GPS machinebesturing. Dat sluit mooi aan bij de wensen van onze klanten, bij de diensten en producten die wij hen al mogen leveren.”

Tommy van der Heijden is eigenaar van marXact. Zij zijn producent en leverancier van gemakkelijk te gebruiken digitale meetapparatuur. “Alles wat wij doen, ontwikkelen en aanpassen moet leiden tot digitaal inmeten zo eenvoudig mogelijk maken. Iedereen moet zelf centimeter nauwkeurig punten, lijnen en polygonen kunnen inmeten – dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Integendeel zelfs. Hierbij blijven wij luisteren naar wat de eindgebruiker wil, daar is de ontwikkeling van deze machinebesturing een mooi voorbeeld van.”

Een samengebrachte samenwerking

Willem: “Wij zijn aan elkaar gekoppeld door een gezamenlijke klant die behoefte had en heeft aan een makkelijke oplossing. We zijn met elkaar in gesprek geraakt en het bleek al snel dat we hetzelfde standpunt hebben: het ontwikkelen van gemakkelijk te gebruiken machinebesturing. Je moet het gebruikers zo eenvoudig mogelijk maken, focussen op een simpele view. Voorkomen dat het als geheel te moeilijk is en machinisten er tegenop zien.”

“De machinist moet het scherm zo min mogelijk aanraken eigenlijk. Dat kan wanneer je processen automatiseert en veel standaardmogelijkheden al hebt ingesteld voor hem of haar. De machinist hoeft zich niet te bezig te houden met het werk achter de schermen als daar je eigen interesse niet ligt, daar zorgen wij voor. Dan kun je je simpel toespitsen op efficiënt je werk verrichten, welke je direct op je scherm ziet”, vult Tommy hem aan.

Beginnen bij bauma

Tommy: “De eerste kennismaking met onze machinebesturing voor het grote publiek zal in oktober zijn. We pakken het gelijk goed aan en beginnen bij bauma. Tijdens dit grote evenement, de grootste bouwbeurs ter wereld, laten we zien waar we zo hard aan gewerkt hebben samen. Daar krijgen bezoekers een eerste glimp van de vruchten van onze samenwerking door de interface te zien. Ook kunnen ze vragen stellen over de werking van het systeem en staan we open voor feedback, de gebruiker is immers de kracht achter de innovatie. Daarvoor staan zowel Willem en zijn collega’s als het marXact team bij de stand.”

bauma wordt gehouden in de Trade Fair Center Messe München in Duitsland van 24 tot en met 30 oktober. Je eigen kennismaking over eenvoudig en nauwkeurig graven dankzij machinebesturing krijg je buiten, bij stand FS 1013/4.

Vooruit blijven kijken

“Tommy vertelt mooi over de eerste introductie, maar daar stoppen we natuurlijk niet. We stoppen niet met introducties en absoluut niet met het verbeteren en uitbreiden van de mogelijkheden van machinebesturing. Na de beurs blijven we absoluut door ontwikkelen en testen op meerdere machines, samen met onze vaste klanten. Zo creëren we een steeds sterkere oplossing die ook nog eens gemakkelijk in gebruik is, bij voorkeur plug & play! Hierbij richten wij op het 2e kwartaal van 2023 als startmoment voor de eerste leveringen”, sluit Willem af.

nl_NL

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.