Meteen naar de inhoud

Column BIMregister: Controle over het invullen van het Bouw Informatie Model

  • 3 min read

Deze column is eerder gepubliceerd(in Dutch) door BIMregister in maart 2022. BIMregister verbindt organisaties en en professionals die met BIM werken in een eigen netwerk.

Door Jeroen Methorst

Centimeter nauwkeurige controle

Voordat we naar de rol van controle kijken, blikken we terug op het vorige blog en naar meetapparatuur. Dankzij een meetbol, inmeetsoftware en satellietsignalen wordt het mogelijk om centimeter nauwkeurige punten, lijnen en polygonen op een digitale kaart in te tekenen. Jeroen Methorst is de marketing manager binnen marXact: “Deze ingemeten informatie kan worden voorzien van eigen object- en laagnamen, welke je kunt aanpassen naar je eigen werkzaamheden. Wat dacht je van een baksteensoort en ‘buitenmuur’ wanneer je model om een nog te ontwikkelen gebouw gaat? De basis van je BIM-model is daardoor al heel specifiek en daar begint je controle dan ook al; bij het aanmaken van eigen objecten en lagen die je werk gemakkelijker maken.”

Touwtjes in handen

Volgens Jeroen gaat de controle verder dan dat: “Je meet zelf in, daarvoor gebruik je je eigen stok en software én je kunt ervoor kiezen om direct te synchroniseren met je eigen cloud omgeving. Van begin tot eind heb je hierdoor zelf de touwtjes in handen en kan er geen foutje ontstaan door een verkeerde of onvolledige informatieoverdracht tussen verschillende partijen. Je beheert het proces én eigenlijk kies je er zelf voor hoe dat er uitziet. Ja, wij bieden hard- en software maar doen dat op een open source basis. Onze producten zijn te koppelen met die van andere aanbieders dankzij onze eigen API en dat is eigenlijk hoe het zou moeten zijn. Producenten en leveranciers moeten echt samenwerken om gebruikers een persoonlijke ervaring te bieden en de touwtjes in handen te laten nemen.”

Controle bij BIM

Na het verzamelen van de juiste informatie, is het tijd voor het invullen van het BIM model. “Ook hier houd je zelf de controle en niet alleen doordat je de gevraagde informatie zelf hebt verzameld. Je vult zelf het model in voor dat specifieke project en verdeelt de informatie direct per betrokken stakeholder. Die distributie van informatie zorgt ervoor dat je niet alleen controle maar ook overzicht behoudt.

Tijdens de projectuitvoering kan het model continu worden aangepast, bijgewerkt en uitgebreid met nieuw ingemeten data. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat je meebeweegt met het proces als dat nodig is. Gebruik je al die informatie voor een gerichte evaluatie na afloop, waarbij je kunt uitgaan van de meest recente en accurate versie van je BIM-model. Het maakt je werk zoveel makkelijker!“

Over marXact

marXact ontwikkelt, produceert en levert hard- en software om centimeter nauwkeurig inmeten gemakkelijk en betaalbaar te maken. Daarbij richten zij zich op een ieder die ‘in het veld’ aan het werk is en daardoor de mogelijkheid heeft om zelf punten, lijnen en polygonen in te meten.

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.