Meteen naar de inhoud

Onderweg naar de top in autonoom racen – Een echt succesverhaal

  • 3 min gelezen

Al in januari van dit jaar spraken we al over onze samenwerking met Elefant Racing, een Duits Formula Student-team dat in 2020 hun nieuwste en markt ontwrichtende innovatieproject heeft gelanceerd- een volledig autonome raceauto.

We vroegen Sebastian Sartor, de voormalige COO en medeoprichter van het driverless-project, naar de ervaringen van zijn teams met de UNI-GR1 GNSS-ontvanger en diens rol in de overwinning in het technische ontwerpevenement van Formula Student East. Dit zijn zijn woorden. 

“Terugkijkend had niemand ooit gedroomd dat we als eerstejaars team het engineering design evenement bij Formule Student East zouden winnen en dat het eerste Driverless evenement het op twee na meest succesvolle evenement in de geschiedenis van de club zou worden. Hoewel we altijd al onze sterke punten kenden (zeer, zeer goede domeinexpertise, creatieve benaderingen), kregen we ook te maken met verschillende uitdagingen die we niet hadden voorzien en dat kostte ons kostbare testtijd.  

Het was tijdens die uitdagende testperioden op zijn laatst, dat we ons bewust werden van de enorme waarde van de UNI-GR1 GNSS, omdat het onze testefficiëntie aanzienlijk verhoogde. Oorspronkelijk wilden we de GNSS voornamelijk gebruiken om de grondwaarheidsgegevens van onze spoormarkeringen (kegels) te ontvangen. We zouden dan de kwaliteit van onze algoritmen kunnen benchmarken met de geschatte kegelpositie en ons ontwikkelingsproces volgen. Dit werkte heel goed, maar de veel hogere waarde werd vervolgens gegenereerd door de uitzetfunctie die we ontdekten. Voor twee circuits zijn de posities van de >80 kegels vooraf gedefinieerd. Aanvankelijk bouwden we die na met touwen en meetlinten, wat ongeveer 4 uur (en drie teamleden) kostte. Met de GNSS ontvanger hebben we de benodigde tijd teruggebracht tot 25 minuten en slechts twee teamleden. We testten meerdere keren per week gedurende meerdere maanden, je kunt je voorstellen hoeveel tijd ons dit heeft bespaard! 

By the way, all team members liked working with it as it was easy, fast, and highly reliable. In fact, we have screwed the GNSS on a tripod to automatically have an approximately straight orientation which gave us a faster calibration compared to the rod with the bubble levelling tool. 

Samenvattend kan ik zowel de UNI-GR1 GNSS ontvanger als het marXact-team ten zeerste aanbevelen. Nogmaals bedankt voor de fijne samenwerking en leuk dat jullie onderdeel zijn geweest van ons succesverhaal. Omdat de organisatie een educatieve en onderzoeksdoel heeft, werkt het team momenteel aan de nieuwe auto met veel verbeteringen die zullen worden gebruikt voor de wedstrijden in de zomer van 22. We kijken ernaar uit om marXact te ontmoeten na de succesvolle registratie op het TT Circuit in Assen in juli. Bedankt!" 

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners die deze kunnen combineren met andere informatie die jij hebt verstrekt aan hen of die zij hebben verzameld over jouw gebruik van hun diensten. Uiteraard zijn al deze gegevens geanonimiseerd.

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.