Meteen naar de inhoud

Feature Friday - Bereid projecten voor, de zomer door

 • 5 min read
Feature Friday - augustus 2021

Het is onze missie om digitaal inmeten toegankelijk te maken voor elke veldwerker. Om hen allemaal de best mogelijke gepersonaliseerde inmeetervaring te bieden, met handige tips en tricks, integraties met andere apps of software en regelmatig nieuwe functies.

We combineren de (start van) nieuwe features in maandelijkse updates: deze Feature Friday blogs. In dit blog vertellen we je over een aantal nieuwe functies waar we mee gestart zijn en nieuwe functies die onlangs live zijn gegaan. Zo kun je inmiddels importeren en exporteren via de UNI-Cloud, profiteer je van grotere veranderingen aan ons UNI-RTK Premium netwerk, zijn we begonnen met een nieuw uiterlijk van de UNI-Cloud en zijn er veel, heel veel kleine verbeteringen doorgevoerd aan de UNI-Solutions.

Importeren en exporteren via de UNI-Cloud, inclusief DWG-support

We hebben eerder gesproken over de uitbreiding van mogelijkheden voor data-import en export waaraan wordt gewerkt. Na veelvuldig testen en aanpassingen doorvoeren, zijn inmiddels de UNI-Cloud export én import live gegaan. Hierdoor verstuur jij ingemeten punten, lijnen en polygonen als CSV, DWG of DXF en importeer jij tekeningen voor je het veld op stapt.

Daarnaast hebben we meerdere, kleine verbeteringen doorgevoerd die jouw import-exportfunctionaliteiten vergroten, zo kan je bijvoorbeeld zelf selecteren welke lagen je wil importeren en kan je die direct in de bestaande UNI-Cloud lagen zetten. We blijven mogelijkheden uitbreiden en verzoeken integreren om jullie inmeetervaring te verbeteren.

In de komende maanden breiden we de UNI-Cloud import/export uit met onder andere GeoJSON (ook via de UNI-Cloud API), Shapefiles, PDF, XLS en meer!

Grote upgrade UNI-RTK Premium, alle Benelux basisstations vervangen

Onlangs hebben we een grote update aan het UNI-RTK Premium netwerk doorgevoerd. Alle antennes in de Benelux zijn vervangen voor het nieuwe type ‘choke ring’ antenne, wat garandeert dat niet-relevante signalen de antennes niet bereiken. Hierdoor ontstaat een betere signaalontvangst voor onze gebruikers.

Wanneer je de bouwvak door hebt gewerkt en recent data hebt ingemeten, heb je de voordelen al ervaren. De basisstations zijn tot wel 3 keer stabieler en nauwkeuriger, wat jij terugziet in je resultaten. In het veld merk je dat je sneller een stabiele fix behaalt en deze ook langer behoud onder lastige omstandigheden, bijvoorbeeld onder bomen. Je centimeter nauwkeurigheid kan zelfs eens onder de centimeter komen!

Uiterlijk van de UNI-Cloud

We hebben de eerste, verkennende stappen gezet om het uiterlijk van de UNI-Cloud aan te passen. Een nieuw, fris ontwerp waardoor je gemakkelijker het inmeetproces doorloopt, met logisch opeenvolgende stappen om punten, lijnen en polygonen op te slaan. Werken in de cloud wordt nog gebruiksvriendelijker, intuïtiever en je inmeetervaring nog persoonlijker.

De afbeelding hierboven geeft je een indicatie van het nieuwe ontwerp, welke wij de komende weken live gaan zetten. Ook leuk om te vermelden is dat deze nieuwe UNI-Cloud stijl wordt doorgevoerd in UNI-Collect, jouw nieuwe Android en iOS inmeetapp waar nu aan wordt gewerkt.

Summer ready stabiliteit

Daarnaast hebben we hard gewerkt om allerlei kleine verbeteringen door te voeren, voornamelijk om nog meer stabiliteit te creëren bij alle UNI-Solutions en werkprocessen. Deze verbeteringen worden in de komende weken uitgerold, voorbeelden hiervan zijn:

 • Het kunnen zien of lagen attributen bevatten bij het inmeten van een punt
 • Makkelijker zoeken in en een alfabetische lijst van coördinatensystemen
 • RTK correctie input/output via TCP, seriële en USB verbindingen
 • Grote GNSS chip update voor een snellere fix op locatie
 • 38 bug fixes opgelost in zowel UNI-Cloud als UNI-Collect
 • Uitgebreide taalondersteuning
 1. Arabisch
 2. Het Nederlandse
 3. Engels
 4. Frans
 5. Duits
 6. Grieks
 7. Hindi
 8. Italiaans
 9. Pools
 10. Portugees
 11. Roemeens
 12. Russisch
 13. Spaans
 14. Zweeds
 15. Turks

Welke stappen moet jij zetten?

Niet veel, om het makkelijk te houden. Alle updates worden automatisch uitgevoerd terwijl je in het veld bent. Het kan zijn dat je jouw UNI-GR1 uit- en weer in moet schakelen, maar alleen als de update onverwachts stopt. Nadat je deze weer hebt aangezet, ben je klaar om (verder) te gaan met inmeten.

Komende release updates

Er komen dit jaar meer releases aan, waaronder nieuwe coördinatensystemen voor centimeter nauwkeurige punten in andere landen, nieuwe laagfunctionaliteiten, het uitbreiden van de KLIC-viewermogelijkheden door codes toe te voegen via UNI-Connect voor Nederlandse gebruikers, een CAD tekentool in de UNI-Cloud en een gloednieuwe inmeetapp genaamd ‘UNI-Collect’. Meer Hierover meer in volgende Feature Friday blogs!

Keer daarom zeker terug naar marXact.com/newsevents om alles te lezen over onze aankomende functies en updates en haal het beste uit jouw UNI-Solutions!

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.