Meteen naar de inhoud

De UNI-GR1, een GNSS ontvanger waar je op kunt bouwen

  • 3 min read

Ook tijdens de zomermaanden zijn constructiebedrijven actief. Het is dan ook van belang dat alle bestrating, lantaarnpalen, verkeersborden, maar ook leidingen op de juiste plek worden gelegd en er zoveel mogelijk werkzaamheden gedaan worden voor het weer drukker wordt op straat. Voor dit soort werk zetten grondroerders en grondverzet bedrijven zich in. Zij zorgen ervoor dat alles wat er op en onder de grond zou moeten zitten, ook echt daar geplaatst wordt – tot op de centimeter. De nauwkeurigheid van de GNSS ontvanger versoepelt dit werk, waardoor de ruimte en tijd optimaal gebruikt wordt. In dit blog vertellen wij je op welke manier de UNI gebruikt kan worden in de bouwsector.

Inmeten

Ook bij de aanleg van kabels, leidingen en rioleringen kun je de UNI gebruiken. Om op een normale manier over straat te kunnen, is een juiste ligging van kabels, leidingen en riolering noodzakelijk. Een paar centimeter verschil kan al vervelende gevolgen hebben als het gaat om de plaatsing van leidingen en rioleringen: stank- en wateroverlast, bijvoorbeeld. In zulke gevallen is het van groot belang dat er secuur en met hoge precisie gewerkt worden. De UNI-GR1 biedt zulke nauwkeurigheid en – in combinatie met de KLIC-melding – zorgt ervoor dat kabels, leidingen en rioleringen op hun plek zitten, zonder graafschade te veroorzaken bij reeds geplaatste objecten. Dit leidt tot een efficiëntere manier van werken omdat er tijd en geld bespaard wordt en je direct toegang tot de data hebt.

Proefboringen

Boringen en sonderingen zijn onderdeel van grondonderzoek, ook wel een proefboring genoemd. Proefboringen zijn nodig om onderzoek te doen naar wat er zich in de grond bevindt (aardgassen en warmtebronnen bijvoorbeeld) om op die manier te achterhalen of we dat ook op aarde kunnen gebruiken. Je kunt niet zomaar in de grond boren, omdat je niet weet wat zich daar al bevindt. Met behulp van de UNI-GR1 kun je precies aangeven waar er proefboringen gedaan zullen worden, zodat je een beter beeld hebt van wat waar in de grond zit tot op de centimeter nauwkeurig!

De straat op

Zonder goede bestrating wordt het lastiger de bouwplaats te betreden. Dit is waar de UNI van pas komt. De nauwkeurigheid van de UNI-GR1 zorgt ervoor dat stoepranden, verhogingen en grenzen nog beter digitaal zichtbaar worden. Een ervaren grondroerder, of juist een beginner? Met de software kun je zelf lagen gemakkelijk en centimeter nauwkeurig inmeten. De punten en lagen die je dan inmeet zijn van belang om een constructieproject goed uit te kunnen voeren, omdat je dan de exacte plaats van deze punten weet.

En meer!

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren waarop je digitaal inmeten kunt toepassen in constructiewerk. Echter houdt het hier niet op en zijn er nog veel meer verschillende manieren waarop de UNI-GR1 ontvanger gebruikt kan worden. Lees onze blogs voor toepassing in onder meer de groensector, infrastructuur, grond-, weg- en waterbouw en meer!

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.