Meteen naar de inhoud

Hierom moet je huisaansluitingen digitaal inmeten

  • 4 min read

“Licht, camera’s, actie!” Nee wacht, dat is het niet. “Licht, gas, water!”. Ja, veel beter. Wanneer je regelmatig een huis bouwt of renoveert, weet je dat er meerdere aansluitingen gemaakt moeten worden. Om de nodige leidingen en kabels voor deze huisaansluitingen aan te leggen, meet je centimeter nauwkeurige data in om je voor te bereiden op deze taken. Dit blog helpt je op weg.

Soorten huisaansluitingen

Er zijn verschillende soorten huisaansluitingen die ingemeten moeten worden, waaronder

  • Elektriciteit
  • Glasvezel
  • Gas
  • Internet
  • Water

Die verbindingen inventariseer je digitaal voordat je met het aanleggen zelf begint, om graafschade te voorkomen en het in één keer goed te doen. Je krijgt het geheel alleen goed als je jezelf voorbereidt op direct succes.

Soorten huisaansluitingen

Je begint eerst met het onderzoeken van de huidige (ondergrondse) situatie, met name de aanwezigheid van eerder gelegde leidingen en kabels. Dergelijke informatie kun je het best opvragen bij de (lokale) overheid. In Nederland heet dat een ‘KLIC-melding’. We zijn er zeker van dat elk land zijn eigen proces en stappen heeft om die informatie te ontvangen. Houd er rekening mee dat sommige van die reeds bestaande leidingen en kabels mogelijk niet meer op huizen zijn aangesloten, maar nog steeds in de grond zijn begraven.

Door deze gegevens op te vragen voordat je gaat graven, maak je kennis met de bestaande situatie. Zo voorkom je graafschade en hoef je geen asfalt of beton op te breken om te kijken wat er al ligt op de plek waar je wil werken. Dit bespaart geld en tijd en vermindert tegelijkertijd de overlast voor omwonenden of nabijgelegen bedrijven. Door de exacte locatie van de leidingen en kabels voor de nieuw gebouwde huisaansluitingen in kaart te brengen, worden centimeternauwkeurige gegevens gegenereerd die ook voor toekomstige projecten kunnen worden gebruikt.

Soorten huisaansluitingen

Maar de taken en mogelijkheden gaan verder dan de hierboven genoemde huisaansluitingen. Ze raken ook aan de riolering. Deze riolen moeten perfect passen en je moet ervoor zorgen dat ze niet geraakt worden met een stuk gereedschap als je de grond openmaakt. Dit betekent dat het opmeten van rioleringen zowel voor belangrijke administratieve doeleinden is als voor het voorkomen van graafschade. Weten wat er al in de grond zit, is een uitstekende manier om een nieuw proces te starten.

Communicatie

Van landmeten tot leggen, er is veel communicatie tussen de mensen in het veld en die op kantoor. Na het inmeten van de nog aan te leggen verbindingen sturen de landmeters de gegevens naar kantoor voor revisie in AutoCAD of een ander GIS/CAD/softwareprogramma. Wanneer veldwerkers weer in hetzelfde gebied beginnen met inmeten, kunnen ze de eerder opgemeten gegevens meenemen. Zo voorkom je dat je twee keer hetzelfde werk doet en blijf je efficiënt werken. Zelfs jaren later.

Waarom je inmeet

Je meet huisaansluitingen in om het jezelf (en anderen) zo makkelijk mogelijk te maken tijdens werkvoorbereidingen. Van weten waar eerder aangelegde leidingen en kabels zijn, tot het volledig vermijden van graafschade en (daardoor) het besparen van tijd en geld in het proces. Keurig ingemeten centimeter nauwkeurige gegevens geven je een voorsprong.

Hoe je inmeet

Nu we hebben vastgesteld waarom je huisaansluitingen moet meten, is het tijd om te kijken hoe je dat moet doen. Werken met de marXact UNI-Solutions brengt je op snelheid en het werken met centimeter nauwkeurige data registreert elke nieuwe verbinding. Door de UNI-GR1 als digitale meetstok te gebruiken, kun je in een mum van tijd punten, lijnen en polygonen genereren in open greppels en in veel verschillende omgevingen.

De UNI-GR1 maakt verbinding met de UNI-Connect survey tool om gemakkelijk in te meten, net als met vele tools en software dankzij de open interface en API. Synchroniseer en bewaar jouw inmeetgegevens en op maat gemaakte tekeningen in de UNI-Cloud, waar je direct en eenvoudig jouw werkproces en voortgang bijhoudt. Zo eenvoudig is het meten van huisaansluitingen. En het is echt betaalbaar, voor slechts € 0,04 per meter. Bekijk meer prijzen en berekeningen in dit blog en leer hoe digitaal inmeten jou zelfs financieel helpt!

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.