Meteen naar de inhoud

De connectie tussen een BIM en de UNI

  • 3 min read

Wat was BIM precies? BIM is een acroniem voor Building Information Model, een proces waarbij professionals uit de architectuur, bouw en engineering samenwerken aan het plannen, ontwerpen en bouwen van een project in één 3D-model. Een BIM verbindt mensen, technologie en processen met als doel de constructie van projecten en gebouwen te optimaliseren doordat alle informatie op een plek wordt verzameld die voor iedereen binnen een project direct toegankelijk is. Wanneer er bijvoorbeeld aanpassingen gemaakt worden aan het model, wordt dit automatisch in de software bijgewerkt. Op die manier kan er binnen een project van verschillende standpunten tegelijkertijd naar oplossing gezocht worden.

In het laatste blog gaven we een introductie over dit model, wat het is en wat het voor een bedrijf doet. Recentelijk is marXact geregistreerd in het BIM register – een bedrijf dat meer dan 450 bedrijven die met BIM werken met elkaar verbindt, door middel van het delen van kennis en het geven van informatie en advies. Voor deze registratie hebben wij in samenwerking met het BIM register ook een artikel geschreven, die vind je hier. Aangezien het ondertussen alweer een poos geleden is dat er een blog verschenen is over BIM, wordt het tijd voor recentere informatie over dit model zodat je weer up-to-date bent.

BIM en UNI

Wat is dan de relatie tussen een BIM en de UNI? De informatie die de UNI verzamelt (meetdata in de vorm van coördinaten) wordt gebruikt om objecten in het BIM model van de juiste centimeter-nauwkeurige coördinaten te voorzien. Zo kan je als het ware alle objecten van diverse bronnen binnen een bedrijf of project, in jouw 3D tekening (het BIM), goed op coördinaat leggen. Vervolgens hebben alle belanghebbenden toegang tot deze data.

Bij de aanschaf van UNI-Complete ontvang je de UNI-GR1, UNI-RTK Premium correctie data, UNI-Cloud & Support en een tablet, stok en houder die nodig zijn om met hoge nauwkeurigheid te kunnen inmeten. Alle punten, lijnen en lagen die je inmeet worden vervolgens automatisch in de UNI-Cloud opgeslagen en zijn op de API beschikbaar waardoor iedereen die aan jouw project meewerkt direct mee kan kijken vanuit elk programma. Dit is bijvoorbeeld erg handig bij het inmeten van objecten in de ontwerpfase omdat je direct ziet of het object ook echt op die plek past. Op deze manier worden (menselijke) fouten sneller opgemerkt en bespaar je tijd en geld om dit opnieuw in te meten en het ontwerp blijvend aan te passen.

Je zou de UNI dus kunnen zien als een klein onderdeel uit jouw "BIM puzzel".Net zoals designers, ontwikkelaars en leveranciers allemaal een gezamenlijk doel voor ogen hebben: een degelijk product aan de eindgebruiker leveren. Het nauwkeuriger kunnen inmeten met een UNI is slechts een onderdeel van jouw Building Information Model in zijn geheel dat jij geheel naar wens invult.

Wat is de volgende stap?

Dus, werkt jouw bedrijf al met een UNI en/of BIM? Merk je verschillen in het werken met en zonder BIM? Laat het ons weten in de reacties en lees zeker ons volgende blog over BIM of lees het artikel dat we hebben geschreven voor het Nederlandse BIMregister.

nl_NL

Ga je nu al weg? Waarom zou je alle informatie missen? Vul hieronder uw e-mailadres in en wij maken een datum en tijd voor uw gratis telefoongesprek van 15 minuten met een expert op het gebied van digitale landmeetkunde. Geen verplichtingen!

Projectvoorbeeld downloaden

Vul uw gegevens in en klik op verzenden om doorgestuurd te worden naar de downloadpagina van de AutoCAD-tekening, het CSV-bestand of het PDF-rapport met voorbeelden van uw onderzoeksgegevens.