Meteen naar de inhoud

Van meetapparatuur naar het Bouw Informatie Model

  • 5 min read

Dit artikel is eerder gepubliceerd door Surveying Group gepubliceerd door BIMregister in maart 2021. BIMregister verbindt organisaties en en professionals die met BIM werken in een eigen netwerk.

Ontstaan van marXact

marXact is in 2017 opgericht. Het ontstond toen de oprichters Raoul van Ginkel en Van der Heijden een hiaat ontdekten in de markt van het inmeten. “Bij het uitzetten van meetpunten in het veld voor de aanleg van glasvezelkabels voor BAM werden meetpunten gebruikt die later door weersinvloeden of veranderingen in het landschap vaak moeilijk terug waren te vinden. Het digitale plaatje, dat achter het bureau werd gemaakt, had hiermee geen nauwkeurig vervolg in de praktijk. De slag die nog niet geautomatiseerd was, was de vertaling van binnen naar buiten.”

“Die belangrijke stap werd vaak nog op papier aangegeven of er waren dure en ingewikkelde instrumenten voor. Ik besloot op zoek te gaan naar een alternatief. En als dat er niet was, moest er maar één komen.

Ik ontdekte dat de bestaande apparatuur zich focust op landmeters en niet op de klant. Dat er niet optimaal gebruik gemaakt wordt van GIS-systemen. We zagen dat BAM in hun GIS-applicatie al een vergevorderd systeem had dat gegevens topografie van kadaster en gemeente koppelt. De nauwkeurigheid van GPS navigatie en het Bouw Informatie Model is hoog, maar er was nog geen instrument dat al die nauwkeurigheid van het kantoor koppelt aan het werk in het veld. Het werkt allemaal niet als je geen slag maakt met de jongens buiten. We besloten daarom zelf zo’n hulpmiddel te ontwikkelen.”

“Mijn compagnon en ik komen eigenlijk uit een heel andere branche. Raoul is softwareontwikkelaar, ik heb jarenlange ervaring in commerciële functies bij bedrijven. We brengen vanuit die hoek onze informatie naar een wat slapende markt en dat is zo leuk!”

contractor with gnss receiver UNI-GR1

BIM en de koppeling met meetapparatuur

Het vertalen van de praktijk in het veld naar het Bouw Informatie Model en andersom is met de UNI-Complete van marXact eenvoudig geworden. Iedereen die met een smartphone kan omgaan, kan de meetpunten genereren en uitlezen. De ontwikkelaars van dit Nederlandse product vertellen dan ook graag hoe het uw werk makkelijker maakt.

“Met UNI-Complete heb je alles in huis om digitaal op de centimeter nauwkeurig in te meten en uit te zetten en de meetgegevens te exporteren naar ieder format.” Zo helder is de formulering en zo eenvoudig is het meetinstrument te bedienen. “We maken in een uur een landmeter van je,“ zegt Tommy van der Heijden, CEO / eigenaar van marXact en voegt daar nog wel aan toe: “Met onze apparatuur natuurlijk.”

“Ons product is ontwikkeld met de mensen in het veld voor ogen. Het meetinstrument is het leeuwendeel van wat aannemers en tekenaars nodig hebben om hun Bouw Informatie Model uit te zetten in de praktijk of een bestaande situatie in te voeren in het model. Daarvoor is geen ingewikkeld en kostbaar instrument nodig dat alleen bediend kan worden door speciaal opgeleid personeel.”

UNI-GR1 op meetstok close-up

Wat is de UNI-GR1?

De UNI-GR1 is een bolvormig instrument dat op de centimeter nauwkeurig een plaats bepaalt op basis van GPS technologie. De UNI-GR1 staat op een stok en communiceert met het bedieningsscherm en de cloud. Het bedieningspaneel is een tablet waarop de bedieningssoftware UNI-Connect draait en is zo ontworpen dat iedereen die bekend is met Google Maps of computergames er intuïtief mee kan werken.

Van der Heijden: “Het instrument maakt het mogelijk punten, lijnen, bogen en polygonen op te slaan alsof het een spelletje is.” In een korte instructievideo op de website presenteert Van der Heijden de UNI-GR1. “Die alles omvat van wat je nodig hebt van een GNSS ontvanger. Door zijn universele karakter, is hij geschikt voor iedere taak. Of je een professional bent of (nog) niet, iedereen kan werken met de UNI.”

“Om bijvoorbeeld een boom in te meten, hoef je geen codes in te voeren. Je selecteert ‘boom’ uit een lijst in te meten objecten en klikt op het scherm als je met het meetinstrument bij de boom staat. De x-y- en z- waarden worden vervolgens vastgelegd en je verzendt ze in mum van tijd naar kantoor.”

Leidend door innovatie

Het meetinstrument en de service van marXact zijn erop gericht het meetwerk voor iedereen toegankelijk te maken. En met succes. Inmiddels werken er tal van experts bij het bedrijf en is het gunstig geprijsde product al vele malen over de toonbank gegaan. De UNI-Connect is een gebruiksvriendelijke survey tool die werkt op alle apparaten. De software wordt automatisch ge-update. Wekelijks worden er nieuwe functionaliteiten toegevoegd.

Zo innoveert het bedrijf constant. “Niet omdat het moet, maar omdat het zo leuk is,” zegt een enthousiaste Van der Heijden. Regelmatig overlegt het bedrijf met gebruikers en collega’s om het product en de functionaliteit te verbeteren. De BIM Onderwijsdag en BIMregister horen volgens hem bij het delen van informatie met de markt om de bouw vooruit te helpen.

This is how the company is constantly innovating. “Not because we have to, but because it is so much fun,” says an enthusiastic Van der Heijden. The company regularly consults with users and colleagues to improve the product and functionality. According to him, the BIM Education Day and BIMregister are part of sharing information with the market to help construction progress.

Dit jaar hoopt het bedrijf een functionaliteit toe te voegen waarmee het mogelijk is door de smartphone tegen de bol te houden waarna er automatisch verbinding wordt gezocht met het netwerk. “Het is aan ons om de software te verbeteren en het de gebruiker naar de zin te maken.”

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.