Meteen naar de inhoud

International Women’s Week: Lilian

  • 4 min gelezen

Maandag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Een dag die in de twintigste eeuw is ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten. Om deze dag te vieren, richten wij graag de spotlight op 5 vrouwen. Van maandag tot en met vrijdag publiceren wij een portret van een stoere en sterke vrouw die werkt in wat men vroeger ‘een beroep voor mannen’ vond. Vandaag deel 5.

Lilian Heuker of Hoek van Buro de Kleumper weet inmiddels hoe zjj gemakkelijk punten, lijnen en polygonen digitaal inmeet. Deze data helpt haar om allerlei soorten tuinen te ontwerpen. Vroeger werd dat vooral door mannen gedaan, Lilian brengt daar graag verandering in.


"Bij Buro de Kleumper ontwerp ik alerlei soorten tuinen en landschappen, van daktuintjes tot en met grotere tuinen inclusief complete verlichtingsplannen en 3D aanzichten. Hiermee ben ik in het najaar van 2020 officieel begonnen, maar ik heb al jaren ervaring in het maken van tuinen. Zo heb ik ooit een hoveniersopleiding gedaan en daarna nog een cursus tuinontwerp gevolgd. Die kennis heb ik al veel vaker ingezet voor ontwerpen om specifieke tuinwensen om te kunnne zetten in op maat gemaakte plannen. Voor mijn huidige klanten is het fijn dat ik hun wensen concreet maak en zij de opdracht vervolgens aan een lokalehovenier kunnen geven. Ik heb ook mijn contacten en kan een hovenier contacteren als klanten dat willen, maar ze kunnen altijd zelf kiezen door wie het ontwerp wordt uitgevoerd.

Ik vond de UNI-GR1 via een filmpje op Facebook, hierdoor dacht ik "Hé, dat kan ik ook!". Dat bleek ook zo te zijn. Je hoeft niet veel stappen te zetten om aan de slag te gaan, je kunt eigenlijk direct aan de slag. Ook het inlezen van bestanden werkt prima en dat is prettig voor één van mijn vaste opdrachtgevers, een adviesbureau dat zelf niet aan deze klussen toekomt. Voor hun en mijn eigen opdrachten gebruik ik de UNI vooral om in te meten. Hierbij is het fijn dat ook de hoogte wordt gemeten, hierdoor kan ik gelijk zien of er sprake is van hoogteverschil. Die kans is bij een daktuin niet zo groot, maar in een tuin of landschap natuurlijk wel. Daar houd ik dan rekening mee tijdens het ontwerpproces.

Eigenlijk krijg ik alleen maar leuke en positieve reacties wanneer ik zelf inmeet. Steeds meer mensen beseffen dat vrouwen dat zelf ook kunnen doen. Bij het ontwerpen van een tuin zie je dat al langer en zijn mensen niet meer zo verbaasd als vroeger.Vooral vrouwen vinden het leuk als ik langskom met mijn koffer en stok. Dan kan ik hen laten zien wat ik precies kom doen en hoe inmeten werkt. Dan zien zij ook zelf dat dat net zo goed door een man als door een vrouw kan worden gedaan. Ik merk ook dat lagen aanmaken snel gaat doordat ik de knoppen al herken. Mijn ervaring is dat dat bij mannen net wat langzamer gaat, wat niet erg is natuurlijk. Zij zijn fysiek vaak sterker en kunnen de bomen tillen en planten die ik in een ontwerp heb verwerkt. Zo hebben we allemaal onze eigen kracht. I can show them exactly what I will do and how surveying works. They also see that it can be done just as well by a man as by a woman. I also notice that creating layers is fast because I already recognize the buttons. In my experience, this takes a bit longer with men, which is not a bad thing of course. They are often physically stronger and can lift and plant trees that I have incorporated into a design. In this way, we all have our own strengths.

Als je als vrouw twijfelt over zelf digitaal inmeten omdat je in een mannenwereld terechtkomt.. Dan raad ik je aan on niet langer te twijfelen, maar om het gewoon te doen! Het daadwerkelijke leren valt allemaal wel mee en de acceptatie is er ook, maar af en toe een weerwoord geven hoort erbij. Dan mag je je best mondeling verdedigen en vervolgens laten zien hoe goed jij kennis van zaken hebt!"

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners die deze kunnen combineren met andere informatie die jij hebt verstrekt aan hen of die zij hebben verzameld over jouw gebruik van hun diensten. Uiteraard zijn al deze gegevens geanonimiseerd.

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.