Meteen naar de inhoud

International Women’s Week: Elisa

  • 4 min gelezen

Maandag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Een dag die in de twintigste eeuw is ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten. Om deze dag te vieren, richten wij graag de spotlight op 5 vrouwen. Van maandag tot en met vrijdag publiceren wij een portret van een stoere en sterke vrouw die werkt in wat men vroeger ‘een beroep voor mannen’ vond. Vandaag deel 3.

Elisa Haverkamp van Digitronics is één van de vrouwen die de UNI-GR1 regelmatig uit de koffer pakt om data in te meten. Een taak waarvan vaak wordt gedacht dat deze alleen door mannen wordt uitgevoerd, maar Elisa laat zien dat dat niet zo is.

"Ik heb een hele afwisselende en uitdagende baan, geen één dag is hetzelfde. Als bedrijf houden wij ons vooral bezig met installatie- en infratechniek. Het aanleggen van voornamelijk elektra-, water- en sporadisch nog gasleiding, net als glasvezelnetwerken en werkzaamheden aan het netwerk van Ziggo. Als een kabel of leiding wordt aangelegd wordt daarna de bovenlaag dichtgemaakt. Het Kadaster moet weten waar deze kabels en leidingen precies liggen en dat wordt ingemeten zodat je de locatie ook over een aantal jaar terugvindt wanneer eventuele nieuwe werkzaamheden worden uitgevoerd.

Ik ben verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding, planningen en de binnenkomende orders, maar ik controleer ook of onze ploegen alles conform de opdracht hebben uitgevoerd. Daarvoor gebruik ik de UNI-GR1, ik ben ook de enige die de ontvanger gebruikt binnen ons bedrijf. Voor de werkvoorbereiding en planning werk ik vaak op kantoor, maar ik ga regelmatig de deur uit voor de controles. Dan gaat de apparatuur mee de auto in en werk ik verder op locatie. Wanneer ik de auto uitstap en bij een bedrijf of bouwkeet naar binnenloop, krijg ik vaak wat verbaasde blikken. De meeste mensen verwachten dat een man de werkzaamheden komt controleren, maar ik krijg vrijwel altijd leuke reacties wanneer ik uitleg wat ik kom doen. En hoe ik dat ga doen, door zelf digitaal in te meten en te werken met eigen apparatuur. Soms kijkt iemand mee hoe ik dat doe en dan laat ik het zien, waardoor echt het kwartje valt dat een jonge vrouw dit net zo goed kan als een man.

Ik weet niet beter, ik ben de enige binnen Digitronics die digitaal inmeet. Ik ben er ook maar ingerold als ik eerlijk ben. Een jaar of 3 geleden werkte ik een paar dagen per week als receptioniste naast mijn studie, maar dat bedrijf kon mij niet voldoende uren geven welke dan ook nog vaak op zondag waren. Dat ging niet samen met studeren en toen ben ik 2 dagen voor mijn vader bij Digitronics gaan werken. Dat groeide na mijn studie al snel uit naar 4 en toen 5 dagen, waarbij ook mijn takenpakket steeds wat uitgebreider werd. Ook digitaal inmeten kwam daarbij. Voor mij voelt het normaal en ik heb eigenlijk niet door dat ik daardoor een uitzondering ben. Dit vind ik ook leuker dan werken als receptioniste, omdat hier meer afwisseling en uitdaging inzit. Meer mogelijkheden om iets nieuws te leren en klanten te helpen. Wanneer de klant blij is, ben ik blij.

Als ik een tip mag geven aan vrouwen die (willen) werken in een 'mannenberoep', is het om vooral te laten zien dat jij ook veel werkzaamheden kunt. Dat dat niet alleen door mannen gedaan kan worden, dat zie je aan mij. Gaat het niet linksom, dan gaat het wel rechtsom."

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners die deze kunnen combineren met andere informatie die jij hebt verstrekt aan hen of die zij hebben verzameld over jouw gebruik van hun diensten. Uiteraard zijn al deze gegevens geanonimiseerd.

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.