Meteen naar de inhoud

International Women’s Week: Samantha

  • 4 min read

Maandag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Een dag die in de twintigste eeuw is ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten. Om deze dag te vieren, richten wij graag de spotlight op 5 vrouwen. Van maandag tot en met vrijdag publiceren wij een portret van een stoere en sterke vrouw die werkt in wat men vroeger ‘een beroep voor mannen’ vond. Vandaag deel 2.

Samantha Vogt werkt bij CDS Electronics en is verantwoordelijk voor een aantal productielijnen waar onderdelen van de UNI-GR1 worden geproduceerd. In een fabriek werken en apparaten automatisch in elkaar laten zetten is allang geen taak voor mannen meer. Samantha bewijst dat iedere dag opnieuw.

“Dit is niet het beroep waar ik vroeger van droomde en een technische achtergrond heb ik ook niet. Ik heb hbo Pedagogiek gestudeerd en kon daar geen baan in vinden nadat ik hier klaar mee was. Tijdens mijn studie deed ik hier al vakantiewerk en na mijn afstuderen werd ik gevraagd om bij Azteco, inmiddels CDS Electronics, te blijven werken. Dat heb ik toen gedaan en inmiddels zie ik mijzelf niet per se terugkeren in pedagogiek, niet alleen omdat ik dan mijn kennis moet bijspijkeren, maar ook omdat ik dit werk eigenlijk veel leuker vind. Afwisselender vooral.

Zo ben ik verantwoordelijk voor één van de productielijnen waar onderdelen van de UNI-GR1 van marXact worden geproduceerd. Aan deze lijn werken we met een team van 3, twee vrouwen en een man. Het merendeel van de mensen die aan de lijnen werken, is vrouw. Dat is niet wat de meeste mensen verwachten en dat vind ik leuk. Ik denk dat dat komt omdat je een fijne motoriek moet hebben voor dit werk, we zien dat dat net wat beter gaat bij vrouwen. Wanneer een machine iets niet in of op elkaar kan zetten, doen we dat handmatig en met een vaste hand. Je ziet door dat betere motorische gevoel en de vaste hand dan ook veel vrouwen die werken in de kleine assemblage bij ons, bijvoorbeeld in het bestucken van de printplaten.

Mijn vrouwelijke collega’s van de werkvoorbereiding hebben het programma geschreven voor de eerste productie UNI-GR1’s. Daarbij controleer je ook of alles goed wordt bevestigd op het product of dat aanpassingen nodig zijn aan het machineproces. Dat programma heb ik gecontroleerd en geoptimaliseerd. Vanuit het ondersteunende deel van mijn baan heb ik een nieuw prototype van de UNI gemaakt om zo veranderingen in het productieproces te testen en daarna de verbeteringen door te voeren. Ook test ik of de lijn sneller kan draaien en controleer ik de producten daarna nog eens, bijvoorbeeld of de soldering stevig vastzit.

Binnenkort ga ik mij meer bezighouden met prototypes en richting de werkvoorbereiding. Dat vind ik leuk en ik ben ook toe aan die volgende stap, aan een nieuwe uitdaging. Ik blijf ook in mijn huidige team en ga ‘hoppen’ tussen ondersteuning en machineondersteuning. Ik was 2 maanden in dienst en kwam er toen alleen voor te staan, toch ging dat goed. Daarna heb ik nog zoveel meer bijgeleerd, zoals laatst over het controleren van de behuizing. Misschien wil ik ooit nog een opleiding elektrotechniek volgen, maar voor nu richt ik mij op mijn nieuwe uitdaging en wil ik zoveel mogelijk leren van die collega’s.

Vaak zijn mensen verbaasd wanneer ik vertel wat voor werk ik doe, zeker wanneer ik ook vertel dat ik pedagogiek heb gestudeerd. Nadat ik het allemaal uitleg snappen ze het en krijg ik goede reacties, vaak vinden mensen het leuk en stoer wat ik doe. Tegen vrouwen die nadenken over een beroep zoals dat van mij, wil ik zeggen dat je vooral jezelf moet zijn en blijven. Dat is het allerbelangrijkst. Doe wat je zelf leuk vindt, wat een ander vindt is niet belangrijk. Ja, er zijn soms mannen die denken dat een vrouw dit werk niet goed kan, laat hen vooral links liggen. Jij weet waar je kracht ligt, zij gaan niet mee met de tijd. Als je echt iets wil, kan je alles!

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.