Meteen naar de inhoud

Gemakkelijk riolering digitaal inmeten in Waalre, Heijmans Infra doet het!

  • 4 min read

Heijmans Infra is er als één van de eerste gebruikers van de UNI-GR1 al sinds het begin bij. Tijd om te vragen naar hun ervaringen én bij wat voor werkzaamheden zij hun ontvangers uit de kast halen.

Digitaal inmeten en de VakmanGPS

Peter van Lierop is Hoofdmaatvoerder Grond & Wegen bij de afdeling Geodesie van Heijmans Infra. “Wij gebruiken de UNI-GR1 samen met de MyCumulus-app, deze combinatie hebben wij de ‘VakmanGPS’ genoemd. De collega’s die deze sets gebruiken, hebben als functie VakmanGWW en hier vonden wij VakmanGPS goed bij passen. Eén van de projecten waar wij deze combinatie gebruiken, is bij de rioolreconstructie van een woonwijk in Waalre.”

Nieuwe riolering digitaal inmeten

Op dat project wordt de oude riolering vervangen door een gescheiden riool voor vuilwater en regenwater. Geheel klimaatbestendig en het nieuwe systeem voorkomt wateroverlast door grote regenbuien of wolkbreuken. Bij lange droogte wordt het water vastgehouden in de bodem.

Heijmans Infra gebruikt twee sets VakmanGPS in Waalre, één voor iedere ploeg. Ploeg A legt het hoofdriool aan, maakt de hierop benodigde aansluitingen en legt pvc-buizen naar de zijkant, net buiten de ontgraving van de rijbaan. Deze ploeg meet locaties voor de volgende objecten in:

– Inlaten
– Putten
– Tijdelijk einde van de pvc voor huisaansluitingen en kolken

Ploeg B komt er later achteraan om de pvc-uitleggers verder richting de woningen aan te leggen. Zij gebruiken hun VakmanGPS voor het opzoeken van het tijdelijk einde van de pvc-buizen, die door ploeg A aangebracht zijn. Nadat ploeg B de uitleggers verlegd heeft en de ontstoppingsstukken geplaatst zijn, meten ze met hun set de locaties ervan in.

Snel een compleet beeld

Van Lierop: “Door deze werkwijze zorgen beide ploegen ervoor dat zij hun eigen werkzaamheden snel en gemakkelijk kunnen inmeten. Hierdoor heb ik, als degene die de metingen tot een revisie verwerkt, snel een compleet beeld van de nieuw aangelegde ondergrondse riolering. Hierdoor zijn we sneller, productiever en nauwkeuriger geworden.

Daarnaast is het mooie van dit systeem dat de ingemeten punten van ploeg A automatisch in de set van ploeg B terecht komen. Daardoor is er geen fysieke overdracht van gegevens nodig, waardoor ploeg B op een gerichte en efficiënte manier verder waar ploeg A gebleven is. Vervolgens vullen ze de inmeetgegevens verder aan met wat ze zelf aangelegd hebben.”

Volledig digitaal gaan

Door de komst van de UNI-GR1’s in combinatie met de app van MyCumulus, is Heijmans op het project in Waalre volledig digitaal gegaan. Het maken van honderden schetsen op papier door de grondwerkers, die lang niet altijd volledig en/of met de juiste maten zijn, en het verzamelen ervan door de uitvoerder en het digitaal natekenen door de maatvoerder is hierdoor verleden tijd geworden De inmeetgegevens kunnen rechtstreeks in het tekenprogramma geïmporteerd worden. Een win-winsituatie en besparingen op meerdere vlakken binnen één project zijn hierdoor geboren.

Offline en online zekerheid

marXact medeoprichter Tommy van der Heijden: “Je ziet aan de verschillende taken binnen dit project in Waalre, dat de UNI-GR1 bij de rioleringswerkzaamheden een centrale rol speelt bij de werkzaamheden van Heijmans Infra. Het is precies zoals Peter zegt, er is geen fysieke overdracht van data meer nodig, dat kan allemaal digitaal en in real time. Dat geeft online én offline zekerheid. Data wordt opgeslagen in de cloud en is vanuit huis te bekijken, terwijl deze manier van werken betekent dat collega’s een veilige 1,5m afstand tot elkaar kunnen houden. Zo gaat het werk gewoon door, ook in deze tijden.”

Peter vult aan: “Deze manier van werken bevalt ons zo goed, dat we dit verder uit gaan rollen in alle rayons van Heijmans Wegen. Ook binnen de afdelingen van Kabels & Leidingen en verkeerssystemen wordt de VakmanGPS naar tevredenheid gebruikt.”

YouTube video

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.