Meteen naar de inhoud

Digitaal inmeten op het water? Floating Solar doet het!

  • 3 min gelezen

Het Nederlandse Floating Solar BV houdt zich bezig met duurzame energie opwekking. Dat doen zij middels het installeren van zonnepanelen op water. Zonvolgende eilanden op water, als we heel precies zijn. Daar gebruiken zij onze UNI-GR1 voor. Een bijzondere combinatie, tijd om daar meer over te leren.

Digitaal inmeten en drijvende zonnepanelen

Ralph van Dijk is Manager Operations bij Floating Solar en kan ons alles vertellen over hun technologie en de rol die een GNSS ontvanger daarbij speelt. “Wij zijn bedenker, bouwer en exploitant van robuuste, drijvende en zonvolgende parken. We zijn dit jaar begonnen met de daadwerkelijke uitvoering, een statisch eiland met ca. 8000 panelen. Vervolgens kwam een zonvolgend eiland in Rotterdam in uitvoering waar wij de UNI-GR1 gebruiken. Nadat we voldoende data hebben verzameld om te vergelijken hoe dat eiland in de praktijk zich gedraagt onder alle omstandigheden, nemen we die ontvangers mee naar ons recent afgeronde project in Andijk. Het grote voordeel van monitoring en data-analyse maakt dat deze technologie onderbouwt TDD- en Insurance trajecten doorloopt, zodat het volledig bankable is!”

Data genereren

Het eiland in Rotterdam is één groot leerproject voor zowel Floating Solar als marXact. Er wordt zoveel mogelijk data gegenereerd en verwerkt door Floating Solar. Van windkracht en -richting, tot zoninstraling, verankeringskrachten en de GPS positie van het geheel. Het heeft allemaal te maken intelligentie van deze technologie: als bijvoorbeeld de waterstand in het bekken daalt, dan grijpt de besturing in en daar is een signaal voor nodig.

Ook voor marXact is dit nieuw, een nieuwe tak van sport. Tommy van der Heijden, CEO en medeoprichter van marXact: “We leren met Floating Solar mee. Zij zijn dit jaar live gegaan en begonnen met hun eilanden, na jaren van testen en voorbereiden. Voor ons nog een onbekende toepassing van onze ontvangers, maar inmiddels wekken de panelen zonne-energie op en laat dit project waarde zien. De UNI draagt daar aan bij en is daardoor universeel op een manier die wij een jaar geleden ook niet voor ons zagen!”

Eilanden vol kennis

“We verzamelen ontzettend veel data op deze eilanden, het is eigenlijk bizar. Daar worden modellen van gemaakt en die analyseren we, daar helpen onze UNI’s bij. Inhouse engineers vergelijken alle data en dat komt de toepassing van deze drijvende en zonvolgende projecten ten goede. De eilanden worden hierdoor op zichzelf staande kenniscentra die momenteel worden gebouwd. Ook voor inmeet- en uitzetwerk gebruiken wij de apparatuur, daar zijn wij zeer recent mee begonnen. Dat werkt kinderlijk eenvoudig”, aldus Van Dijk.

Plug-and-play

Van der Heijden: “Onze producten werken plug-and-play. De ontvanger wordt geleverd met juiste software en zelf instellen gaat snel. Bij Floating Solar is er sprake van een éxtra vorm van plug-and-play. We hebben een feature gemaakt waardoor hun ontvangers aangaan wanneer daar de stekker ingaat, dat werkt voor hen het best. Hun UNI’s zijn vastgemaakt op een drijvend eiland, waar de aan-uitknop net wat lastiger te bereiken is. Een ander soort feature request dan we normaal gesproken krijgen, van een ander soort organisatie dan we normaal gesproken helpen, daarom des te leuker om hier aan mee te werken!”

Ralphs advies voor de eerste keer

“Begin eraan en trek aan de bel wanneer je vastloopt.”

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners die deze kunnen combineren met andere informatie die jij hebt verstrekt aan hen of die zij hebben verzameld over jouw gebruik van hun diensten. Uiteraard zijn al deze gegevens geanonimiseerd.

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.