Meteen naar de inhoud

Geen water te diep voor WDOD dankzij 6 UNI-GR1’s

  • 4 min read

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta zorgt als overheidsinstantie voor het bewaken en in stand houden van de waterveiligheid in de provincies Drenthe en Overijssel. Dit doen zij door het controleren van onder meer grote watersystemen en -keringen, maar ook de kleine(re) sloten om de hoek. Daarvoor gebruiken zij maar liefst 6 UNI-GR1’s!

Dijken, kijken en ijken

Innovatie adviseur Jeroen Waanders over de werkzaamheden van WDODelta“Als waterschap kijken wij naar hoe bijvoorbeeld dijken, sloten en watergangen erbij liggen en of zij nog goed aan hun taak kunnen voldoen. Hiervoor maken wij dwarsprofielen en kijken of deze voldoen aan de gestelde normen. Een ander voorbeeld is het ijken en kijken of stuwen nog goede meetwaardes doorgeven, deze controle doen wij met GPS-apparatuur.

Wij hadden meerdere GPS-apparaten in omloop die allemaal toe waren aan vervanging. Ik vond het een beperking dat zij gekoppeld waren aan ouderwetse veldboeken en daar wilde ik vanaf. Inruilen voor een systeem waarbij je kaarten gebruikt, het liefst rechtstreeks in te laden in AutoCAD of GIS. Na wat zoeken op Google kwam ik uit bij marXact.”

Zonder beperkingen werken

“Ik heb direct voor 6 UNI-GR1’s gekozen en ben niet begonnen met 1 apparaat om later uit te breiden. Ik wilde uniformiteit binnen onze organisatie en doordat je gemakkelijk inmeet en data opslaat, kan iedereen hiermee werken. Daarnaast lag deze opgave al een tijdje op de plank en wilde ik dit oplossen, ook vanuit een kostenbesparing. Ik koos marXact vanwege het gebruikersgemak en de competitieve prijs, wat zelfs een aantrekkelijke investering blijft bij de aankoop van meerdere apparaten tegelijkertijd.”

De UNI-GR1 in actie

Intern opleiden

Hoe belangrijk Waanders het vindt dat collega’s gemakkelijk kunnen inmeten, blijkt wel uit zijn volgende stap. “Momenteel organiseer ik een interne cursus waarin 50 man leert om te werken met de ontvangers en zelf in te meten. Zo garandeer ik dat ons werk altijd door kan gaan en de waterveiligheid gewaarborgd blijft.”

Eigen inmeetwerkzaamheden

marXact CEO en medeoprichter Tommy van der Heijden: “Wat ik zo mooi vind aan WDODelta is dat zij heel bewust hebben gekozen voor de UNI-GR1 als universele ontvanger. Mede door de mogelijkheden die de UNI-Cloud API geeft en de verschillende dataformaten, kiezen zij zelf aan welke systemen zij koppelen of hoe zij werken. Dit geeft WDODelta de datavrijheid die we graag bij onze klanten zien.

Dat zij dat nu intern aan collega’s laten zien, is natuurlijk helemaal mooi!”

Werken aan de toekomst

Het waterschap werkt aan de toekomst, hiervoor blijft zij zich ontwikkelen. Waanders: ”De UNI-GR1’s gebruiken wij volop, maar ik kijk ook al met een schuin oog naar de toekomst. Zo zijn we voorzichtig begonnen met experimenteren en oefenen wij met het plaatsen van de sensoren en meetapparaten op voertuigen. Koppelen aan rijdend materieel kan ons nog meer voordelen bieden en tijd besparen, zeker wanneer je lange stukken inmeet. Goed, dat is iets voor de toekomst, ik ben heel blij met de resultaten die we nu al behaald hebben!”

Jeroens advice for the first time

“Ga het gewoon doen, het is zoveel simpeler dan een ander apparaat en het gebruiksgemak is hoog. Ik zie niet in waarom je dit niet zou moeten doen.”

Jeroen Waanders en de 6 UNI-GR1 GNSS ontvangers van WDOD

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.