Meteen naar de inhoud

RTK en het belang van centimeter nauwkeurig werken

  • 3 min read

Het gebruik van technologie die positie bepaalt, is volledig geïntegreerd in ons dagelijks leven, zeker in vergelijking met - laten we zeggen - 20 jaar geleden. We gebruiken Google Maps of een andere navigatietool om ons de weg te wijzen, staan Instagram toe suggesties te geven voor de naam van het café waar je bent voor bij je nieuwste post, en Tinder legt je locatie vast zodat je singles het dichtst bij je ziet. Zie je? Het is in ons dagelijks leven, maar geen enkele toepassing vereist centimeternauwkeurigheid. Dus wanneer wordt dat nauwkeurigheidsniveau belangrijk en hoe bereikt de UNI-GR1, in combinatie met het UNI-RTK Premium netwerk, dat voor jou?

RTK en centimeter nauwkeurig

Before we dive into what the mentioned UNI-RTK Premium network is, what it does and how you get access to it, let’s look at the basics first. ‘ Centimetre’  is probably a familiar length measure to you, but for those who work with inches: 1 centimetre is 0,393701 inch. You divide the length value by 2,54 to calculate inches.

De dekking van het RTK-Premium netwerk
De dekking van het RTK-Premium netwerk

Nauwkeurigheid en precisie zijn twee woorden die - over het algemeen - een vergelijkbare betekenis hebben, maar niet wanneer het om inmeten gaat! Nauwkeurigheid geeft aan hoe dicht een meting bij de werkelijke waarde komt, terwijl precisie verwijst naar hoe dicht meerdere gemeten punten bij elkaar zijn. 

We hebben eerder een article artikel over RTK geschreven, dus we houden het kort. Real-time kinematics is gebaseerd op het gebruik van referentiestations en is een positioneringsmethode die wordt gebruikt voor op GNSS gebaseerde metingen. GNSS-ontvangers, zoals onze UNI-GR1, ontvangen positioneringssignalen van satellieten en RTK-correctiegegevens via radio of internet. Beide signalen, GNSS en correcties, worden toegevoegd aan een algoritme dat vervolgens een positioneringsoplossing berekent.

Wanneer heb je centimeter nauwkeurigheid nodig?

De drie bovenstaande locatievoorbeelden hebben geen precieze centimeternauwkeurigheid nodig. Je zult de liefde van je leven niet missen als Tinder er 10 centimeter naast zit is. Als je echter erfelijke grenzen beheert voor de gemeenteraad, zeer ingewikkelde kaarten van aangelegde leidingen maakt, of bomen plant met evenveel afstand tussen hen in, wordt centimeter nauwkeurig wel een doel.  

Je wordt centimeter nauwkeurig door gebruik te maken van een netwerk zoals ons UNI-RTK Premium. Het is een RTK-netwerk zonder grenzen, dat momenteel bestaat uit meer dan 2.250+ basisstations wereldwijd. Deze basisstations ondersteunen GPS, Glonass en geleidelijk BeiDou, Galileo en QZSS, wat betekent dat satellieten wereldwijd samenwerken om jou de best mogelijke resultaten te geven. UNI-RTK Premium werkt ook met elk apparaat dat RTK-correcties in RTCM-formaat via NTRIP kan ontvangen, zodat je het gemakkelijk in je huidige apparatuur integreert.

Voldoen aan nauwkeurigheidseisen

Welke eisen jij, je collega's of klanten ook hebben als het gaat om centimeternauwkeurigheid - RTK helpt om daar gemakkelijk aan te voldoen. Maak gedetailleerde kaarten op hetzelfde moment dat je punten meet en vertrouw op het UNI-RTK Premium-netwerk voor resultaten met dezelfde nauwkeurigheid als je hebt ingesteld. Dat is alles!

UNI -GR1 at construction site

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.