Meteen naar de inhoud

Wat is GNSS?

  • 2 min read

We noemen ‘GNSS’ een aantal keer op onze website, omdat wij klanten voorzien van GNSS meetapparatuur met de beste prijs-kwaliteitverhouding in deze markt. Maar waar staat ‘GNSS’ voor en welke andere termen zijn van belangrijk? Wat nou als je (nog) niet bekend bent met het vakjargon en je dit eigen wil maken. Onze nieuwe Marketing Executive Jeroen doet met je mee. Hij heeft een snelle intro geschreven voor je (en hemzelf!).

GNSS

GNSS staat voor ‘Global Navigation Satellite System’ en is een aanduiding voor satellietconstellaties die samenwerken om signalen uit de ruimte beschikbaar te maken.
Een constellatie of “sat nav” (satelliet navigatie) systeem is een systeem dat een zelfbepalende geo-ruimtelijke positionering met wereldwijde dekking biedt, en kleine elektronische GNSS-ontvangers in staat stelt een locatie te bepalen longitude, latitude, en altitude/elevation). Ze gebruiken tijdsignalen die worden uitgezonden door satellieten en triangulatie voor een locatie.

De meeste GNSS systemen bieden wereldwijde dekking. Hier noemen we 4 systemen die zijn ontwikkeld in 4 verschillende werelddelen: Europa (Galileo), China (BeiDou), Rusland (GLONASS (Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema) en de Verenigde Staten (NAVSTAR Global Positioning System of, ‘GPS’). Hoewel GPS een term is die de meeste mensen herkennen en door Google Maps gebruiken om hun locatie vast te stellen, kan het GNSS niet vervangen. Het is een deel van GNSS.

En nu?

We zijn aan het eind gekomen van deze snelle intro voor GNSS, hier is een kleine samenvatting. Deze constellaties van satellieten werken samen om signalen vanuit de ruimte te leveren en gebruiken meerdere systemen om lokale dekking te bieden. Dankzij deze dekking kunnen kleine, elektronische GNSS-ontvangers een locatie bepalen door gebruik te maken van tijdsignalen die via satellietradio worden uitgezonden voor de exacte positie.

Dit blog was slechts een inleiding tot het vakjargon dat professionals gebruiken en we zijn nog niet eens begonnen met digitaal meten. Nog niet! We zullen de komende tijd meer blogs publiceren om te informeren en inspireren. Heb je een suggestie of verzoek voor en een bepaald onderwerp? Laat het ons weten! We zijn hier om te helpen (en te leren, toch Jeroen?)! know. We’re here to help (and learn, right Jeroen?) !

Leaving already? Why miss out on all the info? Enter your email below and we'll set up a date and time for your free 15 minute phone call with a digital surveying expert. No strings attached!

Project Sample Download

Please fill in your details and click send to be redirected to the download page of the AutoCAD Drawing, CSV File or PDF Report example of your survey data.